Održan LiDRaNo 2024. – Županijska smotra literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva

U Hrvatskom domu u Glini,  1. ožujka, održan je LiDRaNo 2024., Županijska smotra literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva učenica i učenika osnovnih i srednjih škola.

Prije početka službenoga dijela upriličen je i kratak program domaćina iz OŠ Glina, a potom su se okupljenima obratili ravnatelj Zoran Kirinić, gradonačelnik Ivan Janković te Robertina Štajdohar, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport, mlade i civilno društvo Sisačko-moslavačke županije, koja je službeno i otvorila ovogodišnji LiDRaNo.

Na smotru je bilo pozvano više od 120 učenika koji su se uz pomoć svojih mentora pripremili novinarske i literarne radove, školske listove, radijske emisije te dramske izvedbe.

Svi su oni svojim radovima tijekom ove školske godine, koja nakon dužeg vremena nije opterećena pandemijom, ali i nakon sanacijama određenih posljedica razornog potresa, pokazali svoju iznimnu kreativnost i vještinu prenošenja lijepe hrvatske pisane i govorene riječi.  Najbolji iz svake kategorije svoje će umijeće imati prilike pokazati i na državnoj razini koja će se od 22. do 26. travnja 2024. godine održati u Vodicama.

U kategoriji literarnih radova predloženi su radovi 5 učenika osnovnih škola te 3 učenika srednjih škola, a s moslavačkog dijela riječ je o radu „Nesretni četvrtak“ učenika 7. razreda OŠ Mate Lovraka Kutina Davida De Bone, radu „U kapsuli“ učenice 8. razreda iste škole Mate Rešicki Degoricija te radu „Tema koju smo preskočili“ učenice 8. razreda OŠ Zvonimira Franka Kiare Makoš.

U kategoriji samostalni novinarski radovi predloženo je 4 učenika osnovnih škola te 2 učenika srednjih škola. U kategoriji školskih listova predložena su 4 lista osnovnih škola, među kojima i „Zorkić“, digitalni list OŠ Zorke Sever Popovača čija je glavna urednica Antea Marić.

U kategoriji radijsko stvaralaštvo za državnu su smotru predložena  po tri rada iz osnovnih i srednjih škola. S našeg područja riječ je o emisiji „Riječi pomirenja“ učenika OŠ Popovača, „Pomiješane bajke“ učenika OŠ Mate Lovraka Kutina  te o emisiji „Kada stvarnost više ne postoji“ učenika Srednje škole Tina Ujevića Kutina.

U kategoriji dramskog stvaralaštva, konačna će se odluka o predstavnicima donijeti u dodatnom izboru koji se održava s učenicima iz Karlovačke županije. Svoje utiske vezane uz izvedbe dramskog stvaralaštva tom je prigodom s učenicima i mentorima podijelila Martina Čvek, kazališna glumica koja je bila i predsjednica Povjerenstva.