NE spalionici otpada u Kutini

Priopćenje za javnost Građanske inicijative “Ne spalionici otpada u Kutini”:

U vezi najnovije izjave investitora spalionice plastike tvrtke Eko reci park iz Vukovara (kasnije u tekstu skraćeno ERP) da je projekt u gradu Kutini i dalje aktualan, te su u fazi daljnjeg pribavljanja dozvola za gradnju, podsjećamo:

1. Gradsko vijeće 2021. na prijedlog gradonačelnika mijenja prostorni plan uvodeći u Industrijsko logističku zonu (nadalje: ILZ) kogeneraciju kao pripremu za izgradnju spalionicu. I sam javno u medijima taj projekt naziva spalionicom. Istovremeno, grad Kutina i 2021. i 2022. traži županiju da se taj projekt prostornim planom proglasi od županijske važnosti, što konačno i uspijeva u prosincu 2023.

2. U kolovozu 2021., za vrijeme godišnjih odmora i za vrijeme korone, gotovo tajno, online provodi se rasprava o studiji utjecaja na okoliš. Uključuju se građani i tvrtke. Sve primjedbe su kasnije odbijene

3. Enna grupa koja je vlasnik tvrtke ERP prodaje suvlasnički udio tvornice u Kutini i naivno smatramo to i njihovim odlaskom iz Kutine općenito

4. Manipulacijom instalirane snage spalionice (ne bi rekli neznanjem) ERP traži lokacijsku dozvolu od grada Kutine koja je prvotno odbijena, a smanjenjem instalirane snage dobivena u ožujku 2023.

5. Lokacijska dozvola je izdana mimo svih zakonskih odredbi Hrvatske i EU i konvencija u vezi ovakvih postrojenja, jer javnost (građani) po točno utvrđenoj proceduri mora biti uključena u taj proces od početka

6. U svibnju 2023. organiziramo prosvjed, nakon kojeg predajemo peticiju i zahtjev za poništenjem lokacijske dozvole

Nakon svega navedenog:

Gradonačelnik Zlatko Babić niti jednom javno ne izjavljuje da SPALIONICE SUKLADNO VOLJI GRAĐANA KUTINE NEĆE BITI, ni na toj čestici niti na jednoj drugoj. Na sastancima MO Krč, Inicijative, te sjednicama gradskog vijeća ponavlja floskule, nisu me pitali za zemljište, lokacijska je ništa, docira Inicijativi o kulturi komuniciranja (na to ćemo se samo nasmijati, jel!?) izjavljuje da je kogeneracija potrebna zbog obilaznice, da će građevinsku dozvolu izdavati grad Kutina (?!), ne želi poništiti lokacijsku, naprotiv, čini sve da projekt ide dalje.

U medijima državni tajnik FZOEU, novinar HRT u časopisu Energetika, izjavljuju i pišu da se u Kutini gradi spalionica, ERP traži i dalje uvjete gradnje spalionice od grada, gradonačelnik Kutine o tome šuti, nema pojma zašto to izjavljuju i sl.

U ljeto 2023. objavljuje se javno zainteresiranost češke korporacije Accolade za izgradnju logističko distributivnih objekata na području zemljišta predviđenog za spalionicu, objavljen je natječaj za prodaju zemljišta, navodno pripremljen ugovor.

Istovremeno, ERP u veljači 2024. izjavljuje da će graditi spalionicu u Kutini. Gradonačelnik i dalje šuti i želi nam valjda reći da investitor spalionice ne zna da će sada tu česticu kupiti netko drugi za druge svrhe, i ERP i dalje ulaže sredstva u dozvole i pripremu gradnje. To je inače način na koji ozbiljne korporacije poput Enna grupe i Accolade funkcioniraju i troše svoja sredstva ne znajući jedno za drugo i da jedan ne bude ostvario investiciju ili naprotiv, zajedno će je realizirati!

Pa gradonačelniče zaista čestitamo na ovom opsjenarstvu koje pokušavate prodati građanima Kutine u maniri velikog političkog maga!

Ako je to tako, tko će onda platiti penale ERP jer im kao niste javili da od njihove investicije ništa jer zemlju prodajete drugom investitoru i doveli ih u zabludu!? Građani Kutine? Molimo onda da im svakako što prije to „javite“!

Povjerenja u Vas i Vaše odluke u vezi spalionice odavno nema, izvolite u ugovor o kupoprodaji naše zemlje grupi Accolade (ako je uopće o njima riječ jer javno niste objaviti rezultate natječaja) ugraditi odredbe da nema mogućnosti PREPRODAJE zemljišta trećim osobama, već isključivo ga se može privesti svrsi za koju se prodaje! Ukoliko se to ne ispoštuje, zemljište se mora vratiti/prodati natrag gradu pod uvjetima prebijanja uloženog i propuštenog. NEMA PREPRODAJE DALJE, NEMA ZADRŽAVANJA PRAVA VLASNIŠTVA! Grupa Accolade sigurno ne može imati ništa protiv tih odredbi, osim ako su im namjere drukčije od predstavljenih. Ukoliko im nije jasna ovolika podozrivost, morat ćete im objasniti da ste za tu istu česticu izdali lokacijsku dozvolu za spalionicu mimo konsenzusa građana Kutine i da drugi investitor i dalje na to itekako računa.

Također, maknite temu spalionice iz Kutine jednom zauvijek i prestanite nam nanositi štetu!

Kutina, 02.03.2024.

S poštovanjem,
Za Inicijativu NE SPALIONICI OTPADA U KUTINI
Tatjana Rogar

Damir Markuš

Melita Baričević Prohaska

Nenad Romić

Max Križanić