Županijska skupština aktualizirala teme vezane uz Moslavinu

Na Aktualnom satu prošlotjedne sjednice Županijske skupštine vijećnici su iskazali interes za niz tema, većinom vezanih uz obnovu od potresa i zdravstvo.

S područja Moslavine pitanja su postavljale dvije vijećnice. Tena Jevak Benčić (HDZ) iz Kutine upitala je koliko je u 2024. godini dodijeljeno stipendija i koliko se sredstva izdvajaju za tu namjenu. Također, zanimalo ju je i koliko je ukupno pomoćnika u nastavi u županijskim školama te kolika se sredstva izdvajaju za njihove plaće.

U Proračunu za ovu godinu Sisačko-moslavačka županija osigurala je za učeničke i studentske stipendije 238.901,28 eura. Potvrdila je ovo, Robertina Štajdohar, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport, mlade i civilno društvo. Svake školske godine osigurava se stipendija za 25 učenika u iznosu od 570 eura, odnosno 35 studenata u iznosu od 630 eura godišnje. Također, dodjeljuje se i jednokratna novčana potpora u visini od 663,61 euro, za sve studente s našeg područja koji upišu Učiteljski ili Metalurški fakultet.

Vezano uz pomoćnike u nastavi pročelnica je napomenula kako su u proračunu osigurana sredstva od 1.264.602,00 eura. „Uz potporu resornog ministarstva kroz projekt „Jednake mogućnosti“ tijekom 12 mjeseci, odnosno tijekom ove školske godine omogućili smo pomoćnike za 165 učenika u osnovnoj i srednjoj školi. Riječ je o ukupno 156 pomoćnika u našim županijskim školama. Kroz taj projekt od ministarstva su osigurana sredstva od 680 tisuća eura, dok su ostatak naša. Važno je napomenuti kako naši pomoćnici u nastavi kolektivnim ugovorom ostvaruju ista prava s ostalim zaposlenicima škola (uskrsnica u visini od 100 eura, dar za dijete u visini od 100 eura, po 300 eura za regres i božićnicu, a imaju pravo i na prijevoz sukladno ugovoru).  Na razini Hrvatske pri samom smo vrhu po broju pomoćnika te sredstvima koja izdvajamo za tu namjenu. Nama je drago da za svu tu djecu možemo osigurati adekvatno školovanje.“ – rekla je pročelnica Štajdohar.

Vijećnicu Martinu Bočkor (HDZ) iz Velike Ludine zanimala je popunjenost Doma za starije u Kutini te gradnja Centra gaming industrije u Novskoj.

Alenka Ljubešić pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje u odgovoru je istaknula kako je Dom u Kutini u cijelosti popunjen. „U domu je smješteno 45 osoba. To je jedan od najvažnijih projekata na području Kutine i Moslavine. Početak rada ove ustanove je i početak razvoja i unaprjeđenja socijalne skrbi na tom području jer to znači i širenje izvaninstitucionalne skrbi na tom području. Cilj je da naši stariji sugrađani što duže ostanu u svom domu i da pritom imaju svu potrebnu skrb, njegu i pomoć zajednice. Tako će se u ovom prostoru pružati i pomoć u kući, zaposlit će se gerontodomaćice i osigurati topli obrok. Pred nama je i uređenje potkrovlja te zgrade koje će biti opremljeno i prilagođeno za dnevni boravak, a što će podići kvalitetu življenja starijih osoba.“ – rekla je pročelnica.

Osim toga, u Kutini i Popovači, izgradit će se umirovljenička naselja s po 25 kuća. Taj je projekt pripremljen, a vlastitim će ga sredstvima financirati županija. „To je jedna izvaninstitucionalna skrb kroz organizirano stanovanje koja zapravo u Hrvatskoj do sad ne postoji. Takav će način smještaja osobama treće dobi omogućiti puno kvalitetniju skrb. Imat će privatnost svog doma, ali i njegu, pomoć te brojne dodatne sadržaje.“ – pojasnila je pročelnica Ljubešić i zaključila kako je cilj županije ravnomjeran razvoj skrbi za starije sugrađane.

Vezano uz Centar gaming industrije, odgovor je dala ravnateljica Javne ustanove Regionalni koordinator SMŽ Andrea Šeperac. Istaknula je kako je riječ o jednom od najvažnijih razvojnih projekata na području Sisačko-moslavačke županije On će se graditi u Poduzetničkoj zoni grada Novske. Vrijedan je 60,2 milijuna €, a obuhvaća gradnju kampusa koji će se prostirati na gotovo 9 hektara zemljišta. U sklopu Centra gaming industrije nalazit će se fakultet sa sportskom dvoranom i bazenom, studentski dom, akcelerator s VR studiom, inkubator s dvoranom za testiranje videoigara, energana te drugi prateći vanjski sadržaji. Nositelj projekta je Javna ustanova Regionalni koordinator Sisačko-moslavačke županije, a financiranje projekta osigurano je iz Fonda za pravednu tranziciju. „Sada se samo očekuje raspisivanje ciljanog natječaja za taj projekt, kako bi se po dobivanju odluke o financiranju moglo krenuti s izborom izvođača radova. vjerujem da će sami radovi krenuti do kraja godine.“