U SMŽ utrošeno više od 13 tisuća cjepiva protiv gripe

Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije ove je sezone zaprimio i potrošio 13 200 doza cjepiva protiv gripe. „Većina cjepiva distribuirana je liječnicima obiteljske medicine i to cjepivo su potrošili unutar tjedan-dva, a manja količina ostala je u Zavodu i svatko tko je došao mogao se cijepiti. Nitko ne može reći da je ostao bez svoje doze cjepiva ako se želio cijepiti“ – rekla je dr. Sonja Pajtlar, epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.

Lani smo od gripe u našoj županiji imali gotovo 900 oboljelih, dok je ta brojka na razini Hrvatske bila gotovo 40 tisuća. „Ova sezona je praktički tek na sredini pa je teško sada reći kakva će biti ovosezonska epidemija gripe. „ – rekla je dr. Pajtlar i pojasnila kako je prijavljeno oko 150 slučajeva, no, ta je brojka puno veća jer u razgovoru s ljudima liječnici stalno čuju da je nekome netko doma bolestan. Za pretpostaviti je da ima gripu po simptomima, jer gripa ima svoje specifične simptome. Podsjeća kako gripa počinje s općim simptomima kao što su visoka temperatura, jaki bolovi u mišićima i zglobovima, glavobolja te opća malaksalost, a prevencija je cijepiti se.

„Oni koji se cijepe protiv gripe, trebaju se cijepiti svake godine jer virusi su nepredvidivi. Oni jako puno mutiraju pa se svake godine priprema cjepivo na osnovu onog soja virusa koji je to proljeće prisutan. Za ovu našu polutku, sjevernu hemisferu, priprema se cjepivo kojim se mi cijepimo u jesen da bi se zaštitili za predstojeću sezonu. Obično cjepivo u Hrvatsku stigne početkom studenoga jer se najčešće gripa javlja iza nove godine, međutim i lani i ove godine je krenula u studenom. Zapravo već s prvim cijepljenjima imali smo i prve izolate gripe“ – kazala nam je dr. Pajtlar.

Trenutno prevladava tip A virusa gripe, najčešće zahvaća predškolsku djecu jer je to njihov prvi susret s virusom. Gripa je opasna bolest koja može izazvati i po život ozbiljne komplikacije, pogotovo u starijih osoba ili kroničnih bolesnika. Liječenje gripe sastoji se u mirovanju, nadoknadi tekućine, uzimanju lijekova protiv temperature i kašlja, a kod starijih osoba ili kroničnih bolesnika ukoliko dođe do komplikacija bolesti obvezan je i liječnički pregled.