Održana 23. “Zlatna pčela”

U organizaciji Zajednice udruga pčelara Sisačko-moslavačke županije, Top-Terma d.o.o. i Turističke zajednice Općine Topusko, a pod pokroviteljstvom Sisačko-moslavačke županije, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskog pčelarskog saveza, Turističke zajednice SMŽ i Turističke zajednice Općine Topusko, 17. i 18. veljače održani su u Topuskom 23. Dani meda “Zlatna pčela” i 18. županijsko ocjenjivanje meda.

Manifestaciju je svečano otvorio zamjenik župana Mihael Jurić naglasivši kako Sisačko-moslavačka županija sukladno svojim mogućnostima prati rad pčelara i njihovih udruga. “Moramo se pohvaliti da na području SMŽ imamo najveći broj pčelinjih zajednica i županija smo koja proizvodi najviše meda u RH. I ove godine svojim mjerama pomoći, pčelarima je ostavljena mogućnost sufinanciranja nacionalne staklenke odnosno pčelinjih zajednica.“– rekao je tom prigodom zamjenik župana uz čestitku pčelarima s područja Petrinje, Siska, Gline, Dvora, Hrvatske Kostajnice i Topuskog koji su uspjeli brendirati Banski kestenov med, ali i nadu da će se uskoro brendirati još poneka vrsta ovog cijenjenog pčelinjeg proizvoda u Sisačko-moslavačkoj županiji.

U sklopu manifestacije održan je medni doručak i zanimljivo predavanje „Rastimo s medom“ za učenike OŠ Vladimira Nazora Topusko i Dječjeg vrtića Topusko, kojem je naglasak bio na važnosti meda, a kojeg je vodio predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet.

Održan je i stručno-znanstveni skup, a gosti su mogli posjeti i preko 30 izložbeno-prodajnih štandova. Središnji dio manifestacije bila je podjela vrijednih priznanja pčelarima za medove koje su dali na ocjenjivanje na Agronomski fakultet u Zagrebu.

Nagradu “Zlatna pčela” za najbolje iz kategorija primili su: Marijan Popović iz Petrinje za kestenov med, Tamara Bakale iz Topuskog za med od trušljike, Slavko Ličanin iz Novske za bagrem, Mario Milek iz Popovače za amorfu, Igor Pecko iz Kutine za lipov med i Mile Ličanin iz Novske za cvjetni med. Šampion ovogodišnje “Zlatne pčele” je Brankica Orlić za medljikovac.

Izvrsne rezultate postigli su i drugi moslavački pčelari. Među popovačkim pčelarima Mladen Marković osvojio je zlato za med od bagrema, srebro za medljikovac i kesten te broncu za med od amorfe i cvjetni. Dražen Kocet osvojio je zlato za medljikovac i srebro za med od amorfe, Nada Šerbecki zlato za medove od amorfe i bagrema, a srebro za cvjetni med. Siniša Perko zlato za cvjetni med, a srebro za med od suncokerta, Mario Račić srebro za med od amorfe, Željko Miša srebro za med od bagrema, Marko Jagnjić srebro za med od lipe, a Krunoslav Kopejtko broncu za med od bagrema.

Od kutinskih pčelara Božo Đurđević dobio je zlato za medljikovac, Bojan Plavšić srebro za medljikovac, Ivica Božić bronce za medove od kestena i bagrema, a Slavko Kumpović i Ljubomir Plavšić bronce za med od bagrema.

Među brojnim gostima bila je i predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir. „Ovogodišnja „Zlatna pčela“ još jednom je potvrdila status Sisačko-moslavačke županije kao najmednije županije u Hrvatskoj. Zahvalna sam našim pčelarima jer čuvaju pčele koje su zaslužne za oprašivanje bez kojeg nema proizvodnje hrane, a hrana nam je svima potrebna za život!“ – rekla je Petir iskazavši pritom potporu za osmišljavanjem novih mjera koje će osigurati njihov opstanak i unaprijediti njihov rad.