Na “Večeri kulture” dodijeljena važna sredstva brojnim udrugama, savezima i zajednicama

U Strukovnoj školi Sisak 7. veljače održana je „Večer kulture“. Tom prigodom župan Ivan Celjak predstavnicima udruga uručio je ugovore o sufinanciranju programa temeljem Javnog poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Sisačko-moslavačke županije za 2024. godinu.

Županija je ove godine sufinancira 123 programa/projekta koje će provesti 85 udruga u području kulture za što je u proračunu osigurano 80.000,00 EUR.

„Želim iskoristiti ovu prigodu, čestitati i zahvaliti svim djelatnicima s područja kulture i našim udrugama i organizacijama civilnog društva koje promiču kulturu. Zaista, upravo su oni zbog kojih ulažemo u kulturu i nakon završetka infrastrukturnih projekata i dalje ćemo ulagati u sadržaj koji je iznimno važan.“ – rekao je župan.

Sisačko-moslavačka županija sufinancira manifestacije koje promiču kulturu mladih te manifestacije likovne djelatnosti, kazališne, muzejsko-galerijske, nakladničke, knjižničarske, glazbeno-multimedijalne i arhivske djelatnosti, međunarodnu kulturnu suradnju te izgradnju, održavanje i opremanje objekata iz područja kulture. Sufinanciranjem udruga u kulturi dodatno se osnažuju udruge i potiču na realizaciju projekata, programa i aktivnosti koje obogaćuju raznovrsnost i kvalitetu kulturne ponude na području županije.

Župan je podsjetio i kako ovo nije jedini javni natječaj na koji se udruge u kulturi mogu prijaviti. Naime, tijekom ožujka bit će objavljen i javni natječaj za financiranje programa, odnosno projekata sredstvima za donacije i pokroviteljstva.

Osim toga, napomenuo je i kako Županija ulaže i u infrastrukturu. „Sisačko-moslavačka županija uređuje zgradu Kulturno-povijesnog centra u Kratečkom, u srcu Lonjskog polja. Tamo ćemo imati izložbeni prostor i sav dodatni sadržaj za potrebe rada centra koji uspješno djeluje u Sisku.“ Tijekom ljeta očekuje se i završetak radova na kompleksu u Rimskoj 19 u Sisku. „Cijeli taj kompleks počinje s radom u punom kapacitetu u rujnu. Tu ćemo imati prostor Glazbene škole, prostor za potrebe udruga iz područja kulture, 3 galerijska prostora, prostor za gostujuće umjetnike, kao i prvi županijski vrtić. Nasuprot tom sadržaju, na drugoj strani parka, bit će koncertna dvorana.“ – pojasnio je župan.

Predsjednica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga SMŽ Ivanka Roksandić istaknula je kako je Sisačko-moslavačka županija temelj financiranja programa koje provodi Zajednica.

„Zahvalni smo Sisačko-moslavačkoj županiji koja je temelj našeg financiranja jer mi okupljamo sve udruge u kulturnom amaterizmu u Sisačko-moslavačkoj županiji. Ove donacije temelj su financiranja naših planova i programa. Osim toga, dodijeljene donacije potiču i kulturni amaterizam i rad naših društava, jer kulturno-umjetnička društva su nositelji društvenog i kulturnog amaterizma u svojim sredinama“ – rekla je Ivanka Roksandić.

Program svečanog uručenja ugovora udrugama u kulturi, svojim su nastupima obogatili plesna i tamburaška sekcija Folklornog ansambla Etno Siscia, Vokalna skupina Rusalke, Vokalni ansambl Lipe, a svoje autorske pjesme čitali su članovi Društva hrvatskih književnika, Ogranak SMŽ Siniša Matasović i Sanja Domenuš.