Robertu Kolencu produžen mandat predsjednika Zajednice sportskih udruga

  Zajednica sportskih udruga Grada Kutine jučer je održala izbornu skupštinu. Izviješće o radu i financijsko izviješće za prethodnu godinu podnijela je tajnica ZSU, Tena Jevak Benčić. Skupštini su prisustvovali voditelji klubova, članova Zajednice sportskih udruga, te predstavnici Grada Kutine, a rezime prošlogodišnjeg rada, kao predsjednik ZSU, dao je Robert Kolenc.
   

 U izbornom dijelu skupštine za novog predsjednika ponovno je jednoglasno izabran Robert Kolenc, koji nije imao protukandidata na natječaju za predsjednika Zajednice. Za zamjenike su izabrani Stjepan Sviben i Nebojša Čović. Izvršni odbor čine Senka Desić, Mirko Letić, Dalibor Burmudžija i Miro Kačmarčik, dok su članovi Nadzornog odbora: Ivan Grdić, Renato Habek i Marko Krolo.


U raspravi se govorilo o ulaganjima u kutinski sport. Što se tiče financijskog plana za sljedeću godinu za poticanje rada sportskih udruga Grad Kutina će izdvojiti oko 500.000 kn, no ulaganja u sport na području grada, kako se često može čuti na sjednicama Gradskog vijeća, nisu samo ulaganja u Zajednicu sportskih udruga, već i u infrastrukturu, a tu je i ustanova Sportski centar kao središte sportskih zbivanja koji Grad financira sa 800.000 eura.


  Ipak klubove najviše zanima koliko će oni konkretno dobiti sredstava, a više će znati nakon natječaja na koji moraju aplicirati. Za poticanje rada sportskih udruga Grad će izdvojiti oko 500.000 eura. Na Zajednicu se odnosi 99.000 eura, dok se 187.000 eura odnosi na RK Moslavinu, a 74. 500 eura na NK Moslavinu, najveće kutinske klubove koji se natječu u višim ligama. Tu su i škole nogometa, rukometa, donacije za korištenje sadržaja, energente. Manji klubovi dobivaju i manje sredstava te je za redovan rad klubova osigurano 66.400 eura putem natječaja, a za rad zajednice 21.00 eura, u što je uključen i AK Odisej i kategorizirani sportaši, nagrađivanje klubova, izvanredna pomoć klubovima te hladni pogon. Predsjednici malih klubova izrazili su stav da je to premalo sredstava za njihov opstanak, na što su ukazali Vlado Kurečić, Dubravko Turjak i Mladen Sinkić. Ukratko, sredstava u sportu nikada dosta.
– Sve je poskupjelo, to se snažno odražava na rad svih klubova, gdje je jako puno volontiranja, puno trošenja vlastitih sredstava, od prijevoza djece, održavanja igrališta i slično – žale se predstavnici manjih klubova.
Kako je rekao predsjednik ZSU intencija je povećati ta sredstva, za što se poseže i prilikom rebalansa proračuna tijekom godine.


„Rasprava je bila korisna i uglavnom se slažem sa svime što je rečeno, jer sredstava u sportu nije nikada dosta. U zadnjih 7-8 godina sredstva za klubove članove Zajednice sportskih udruga su povećana nekoliko puta, za vrijeme korone i time izazvane gospodarske krize, te ću se potruditi da se ta sredstva i u naredne četiri godine povećaju. Velik broj klubova je iz prigradskih naselja gdje klub predstavlja i središte društvenog života i ne smijemo dozvoliti da se oni ugase“, rekao je Robert Kolenc, te zahvalio članovima Skupštine na izglasanom povjerenju.  Skupštini se u ime gradonačelnika Zlatka Babića obratio predsjednik Gradskog vijeća Nebojša Čović dajući podršku svim članovima Zajednice i zahvaljujući im na njihovom predanom radu, uz zaključak da se niti jedan klub dosad nije ugasio zbog nedostatka novca, jer se uvijek nastojalo klubovima izaći u susret.
 

Skupštini su, među ostalima, prisustvovali i pročelnik za financije, Ivan Crnac te pročelnik za dr. djelatnosti Željko Tomičić.