Preminuo poznati sisački novinar Zdravko Strižić-Strigo

U Sisku je 7. siječnja, nakon kratke i teške bolesti, u 79. godini života, preminuo dugogodišnji novinar, urednik i publicist Zdravko Strižić.

Svoju novinarsku karijeru započeo je 1969. godine kao dopisnik tjednika Jedinstvo i zagrebačkog dnevnika Sportske novosti.

Rođeni Siščanin koji je u svom gradu završio osnovnu školu i Gimnaziju, te potom apsolvirao na Tehnološkom fakultetu sveučilišta u Zagrebu za profesionalno novinarstvo odlučuje se 1972. godine. Kao profesionalcu prvo radno mjesto mu je bilo u sisačkom Jedinstvu i Radio Sisku, od 1981. radi u Vjesniku Željezare, čiji je bio posljednji glavni urednik do gašenja Željezare i lista 1995. godine.

Od tada, pa do umirovljenja 2010. profesionalno radi u Večernjem listu sve do gašenja regionalnog izdanja. Dvadesetak je godina bio vanjski suradnik Televizije Zagreb, kasnije HRT-a. Bolest ga je prekinula u radu kao dopisnika agencije HINA.

Iako svestran novinar, uža specijalnost bili su mu gospodarstvo, poduzetništvo i obrtništvo.

Obavljajući novinarski posao, putovao je i izvještavao iz Njemačke, Češke, Slovačke, Poljske, Francuske, SAD-a i drugih zemalja.

Bio je aktivan u strukovnoj udruzi HND-u, a jedan je od inicijatora za pokretanje i organizaciju studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Kao ratni reporter izvještavao je s brojnih ratišta, Slavonije, Posavine, Banovine i Korduna.

Zajedno s pok. kolegom Vladimirom Pajtlarom tijekom umirovljeničkih dana okrenuo se publicistici te, između ostalog, izdao „Leksikon novinarstva Sisačko-moslavačke županije 1946.-2016.”.

Za zasluge u ratnom izvještavanju odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, te medaljama Bljesak i Oluja. Dobitnik je i više strukovnih nagrada za svoj novinarski rad, a u nekoliko navrata prigodno je nagrađen kao novinar s najvećim brojem objavljenih priloga u Večernjem listu.

Sprovod Zdravka Strižića bit će u srijedu, 10.siječnja 2024.godine u 14 sati na Gradskom groblju Viktorovac u Sisku.