Povećanje plaća i dokapitalizacija Petrokemije d.d. Kutina

Turska grupacija Yildirima uputila je poziv za skupštinu Petrokemije d.d. Kutina. Na dnevnom je redu samo jedna točka, dokapitalizacija tvrtke.

Većinski vlasnik Petrokemije, Yildirim u rujnu prošle godine još u rujnu poslao je i formalni prijedlog Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja i Vladi RH o mogućim rješenjima koje nude za Petrokemiju.

Država i državne tvrtke imaju ukupno 45,17 posto dionica Petrokojem. Yildirim je zainteresiran za preuzimanje tih dionica od kada je počeo razgovore s Inom i PPD-om o kupnji njihovih 54,52 posto dionica i ulazak u Petrokemiju.

Yildirim je Vladi RH za Petrokemiju predložio tri opcije:  prodaja dionica Yildirimu ili dogovor o dokapitalizaciji u kojoj bi ili sudjelovali zajedno ili bi država dopustila da to obavi samo Yildirim.

Od prvog dana ulaska u većinsko vlasništvo Petrokemije Yildirim ne krije kako mu je cilj biti 100%-ni vlasnik Petrokemije d.d. Kutina. Na ponudu turske grupacije do kraja prošle godine iz Ministarstva i Vlade nije stigao nikakav odgovor. Yildirim sada saziva skupštinu i pokreće proces dokapitalizacije, a država će morati donijeti odluku ostaje li ili izlazi iz vlasništva kutinske Petrokemije.  

Yildirim predlaže da se s izdavanjem novih dionica uplatom uloga u novcu, i to najmanje 70 milijuna eura, a najviše 140 milijuna. Time bi se temeljni kapital podigao s dosadašnjih 55 milijuna eura, ovisno o odazivu, na razinu od 125 milijuna do najviše 195 milijuna eura.

U izdanju dionica prema prijedlogu sudjelovalo bi pet dioničara – Terra Mineralna gnojiva, tvrtka u vlasništvu Yildirima kupljena od PPD-a i Ine, koja posjeduje 30 milijuna dionica nominalne vrijednosti 1 euro, a u ukupnoj strukturi čine 54,52 posto. Ostala četiri su državni dioničari – CERP, koji ima 17,90 posto dionica, Fond za financiranje razgradnje NE Krško s udjelom od 12,73 posto, Janaf koji posjeduje 9,09 posto, te Plinacro s 5,45 posto dionica Petrokemije.

Prijedlog podrazumijeva da će svaki od njih moći participirati u povećanju temeljnog kapitala proporcijalno broju dionica koje posjeduje. Ostali dioničari, koji će biti isključeni iz ovog procesa, u ukupnoj strukturi čine tek 0,3 posto.

Kako će se odvijati ovaj proces i s kolikim će iznosom povećanja kapitala završiti ovisit će, naravno, o odazivu. Izgledno je da Yildirim ide u pothvat i da će ‘doliti’ 70 milijuna eura u temeljni kapital Petrokemije. To je iznos koji je potrebno unijeti da bi se izdavanje dionica smatralo uspješnim.

Daljnji vlasnički odnosi ovisit će o tome hoće li se dokapu priključiti i država, odnosno hoće li ga možda i pokušati ‘sabotirati’.

U ovom trenutku, prema svim dostupnim izvorima, stav na razini državnih dioničara još nije zauzet.

Za takvu odluku potrebno je najmanje 75 posto glasova prisutnih dioničara, što znači da državni dioničari, ako se pojave na skupštini i odluče da neće sudjelovati u dokapu, moraju zauzeti pozitivan stav da bi Yildirim proveo

dokapu, moraju zauzeti pozitivan stav da bi Yildirim proveo dokapitalizaciju.

     Ispregovaran je novi kolektivni ugovor čije se potpisivanje očekuje u utorak, a kojim nakon dugo vremena slijedi povećanje plaća i drugih materijalnih prava za 1250 zaposlenika. Što se, pak, dokapitalizacije tiče, ne uspije li održavanje zakazane skupštine za 7. veljače, zakazan je rezervni termin s istim prijedlogom dnevnog reda, za 6. ožujka.