Održan 19. prijem svećenika

Već tradicionalno, devetnaestu godinu za redom gradonačelnik Popovače Josip Mišković sa svojim suradnicima održao je prijem svećenika s popovačkog područja.

Ovogodišnjem prijemu prisustvovali su župnici Ivan Petrović iz Popovače, Marijan Štingl iz Volodera, Marijan Koren iz Gornje Jelenske i Josip Bulat iz Velike Ludine, te dekan Kutinskog dekanata vlč. Ivan Benković i đakon Frano Bijelić. Svi oni zajedno istaknuli su izuzetno dobru i ugodnu suradnju civilne i crkvene vlasti.

Tom prilikom župnici su dali kraći rezime stanja u svojim župama.

„U Popovači, 2023. godine podijeljen je 40 sakrament krštenja, 15 sakramenta vjenčanja te 40 sprovoda. U odnosu na 2022. godinu riječ je o smanjenju broja krštenja za 11, vjenčanja za 5, te sprovoda za 9. Smanjen je i broj prvošričesnika te krizmanika. Prvopričesnika je bilo 33, što je za 14 manje, a krizmanika 36, što je za 6 manje u odnosu na godinu ranije. Župa trenutno broji oko 3311 vjernika, što je za jednog više nego 2022. godine.  Statistici prema kojoj broj vjenrika stagnira, pridonijele su najviše nove obitelji koje su se iz okolnih naselja doselile na popovačko područje.“ – istaknuo je vlč.Ivan Petrović, upravitelj Župe Popovača.

Voloderski župnik Marijan Štingl istaknuo je kako u voloderskoj župi koja obuhvaća Voloder, Donju i Gornju Gračenicu ima oko 1100 obitelji, od čega velik broj djece i mladih koji su vrlo aktivni u župi. „U 2023. godini imali smo 48 krštenja, što je 17 manje u odnosu na godinu prije, a umrlo je 48 osoba, 16 manje u odnosu na 2022.. Vjenčanih parova je 13, što je 7 parova manje u odnosu na 2022. godinu. Broj prvopričesnika i krizmanika bio je na razini prijašnjih godina.“- rekao je vlč.Štingl i dodao kako pri Župi, uz ostale organizacije, vrlo uspješno djeluje Caritas koji brine o 90-ak ljudi.

Vlč. Marijan Koren upravitelj Župe sv. Ivana Krstitelja Gornja Jelenska istaknuo je kako je statistika dosta loša, a tijekom blagoslova je obišao oko 640 vjernika, što je za 90 manje u odnosu na 10-ak godina ranije kada je došao u ovu župu. Naime, prošle godine umrlo je 11 osoba, što je za 10 manje u odnosu na 2022., krštenja je bilo 8, što je 1 više, a vjenčala su se, kao i 2022. godine, 3 para.

Velikoludinski župnik Josip Bulat istaknuo je kako nije bilo značajnih promjena s obzirom na godinu ranije stoga su i podaci slični. „U 2023. imali smo 43 umrle osobe, što je za 4 manje u odnosu na 2022., 16 krštenja, što je povećanje za jedno, a vjenčalo se 8 parova, što je za 4 više. Krizmanika je bilo 33, odnosno 5 više, a prvopričesnika 16, odnosno 3 manje.“ – istaknuo je vlč. Bulat zahvalivši se Gradu Popovači na ovogodišnjoj potpori.

Također, ovaj susret bio je prilika i da se izmijene iskustva iz svjetovnog i sakralnog života, ali i da se dogovore planovi za ovu godinu. Naime, osim statističkih podataka razmatrane su i potrebe održavanja redovnih aktivnosti i obnove sakralnih objekata koji su kulturno bogatstvo Popovače, a za koje je Grad i u ovoj godini predvidio iznos od oko 40 tisuća eura.

„Drago mi je što naše župe sudjeluju u svim događanjima na području naših naselja, a koji su tradicija našeg kraja. Zahvaljujem našim župnicima na suradnji koja rezultira kvalitetnijim uvjetima za život svih naših građana, a koji su u najvećem dijelu vjernici. ” – rekao je gradonačelnik Josip Mišković te istaknuo kako će se najveći dio sredstava ove godine uložiti u obnovu sakralnih objekata u Voloderu, Gornjoj Gračenici, Osekovu i Popovači.

Također, gradonačelnik je zahvalio na suradnji Sisačkoj biskupiji i biskupu Vladi Košiću. Naime, uz pomoć biskupije koja je osnivač, Popovača će napokon dobiti dugoočekivanu srednju školu, a riječ je o Katoličkoj gimnaziji.

U ime svih svećenika koji djeluju na popovačkom području Gradu i gradonačelniku je na suradnji ali i na pomoći pri kapitalnim ulaganjima zahvalio vlč. Ivan Petrović. Tom prigodom istaknuo je važnost dugogodišnje suradnje. „Važna je radi toga što vjernici koji dolaze u crkvu su i građani Popovače. Dio svojih poteškoća koji imaju na svojem civilnom području govore na našim susretima koji su vjerski, te ih tamo pokušavamo zajednički riješiti. Imamo jako dobru komunikaciju, ne samo na financijskom polju, koja se veže uz kapitalna ulaganja, već, prije svega dobrodošli smo u gradske prostore, kao što su i gradski dužnosnici i vijećnici dobrodošli u naše.“ – rekao je vlč. Petrović.

Vlč. Josip Bulat tom je prigodom predstavio projekt Katoličke gimnazije koja bi s početkom nove školske godine trebala započeti s radom u jednom razrednom odjelu u Popovači, a đakon Frano Bijelić, koji je rodom iz Popovače, okupljene je izvijestio o svom ređenju te mladoj misi koja će biti organizirana 14. srpnja u Popovači.

Osim vlč. Petrovića, izvrsnu je suradnju istaknuo i vlč.Ivan Benković, dekan Kutinskog dekanata. “To je rijetki primjer u biskupiji, ali i u crkvi u Hrvata i hvala Bogu da je tako.” – rekao je vlč. Benković uz zahvalio gradonačelniku Popovače na interesu oko svih sakralnih aktivnosti koje Grad i Turistička zajednica podržavaju te na tradicionalnom održavanju ovog prijema.

S ciljem daljnjeg razvijanja župa, radni će se sastanci na kojima će se određivati zajednički prioriteti te planirati daljnje aktivnosti održavati i tijekom ostatka godine.