Izložba o talijanskom dizajnu u Galeriji Muzeja Moslavine

U Galeriji Muzeja Moslavine sinoć je otvorena izložba „“Slika koja govori: dizajn, razvoj i ikonski status poznatih talijanskih brendova”. Izložba je nastala suradnjom Zajednice Talijana Dante Moslavine i Muzejom Moslavine, a posjetili su je brojni građani Kutine, među kojima mnogi članovi aktivne Zajednice Talijana Dante Moslavina.
 

“Drago nam je da smo uspjeli realizirati ovu izložbu u Galeriji Muzeja Moslavine, za koju bi naš prostor Zajednice Talijana bio premalen. S druge strane željeli smo izložbu približiti što većem broju građana i drago nam je da u novu godinu ulazimo suradnjom Veleposlanstva Republike Italije, Grada Kutine i naše Zajednice na čemu svima zahvaljujem”, rekla je Marijeta Di Gallo predsjednica Zajednice Talijana Dante Moslavina.

 
 Izložbu u Kutini otvorio je veleposlanik Italije Pierfrancesco Sacco. „Cilj nam je bio predstaviti talijanski dizajn, odnosno razne brendove po kojima je Italija poznata u svijetu. Izložba daje i prikaz estetskih i grafičkih rješenja brendova koja su se mijenjala i unaprjeđivala kroz povijest“, rekao je među ostalim veleposlanik Italije.

Dodao je kako je ovo i način približavanja i okupljanja članova talijanske Zajednice ističući kako je zanimljivo vidjeti različite načine predstavljanja talijanske kulture u Hrvatskoj pa je ona drugačija u Istri, kontinentalnom dijelu Hrvatske kao što su Kutina ili Lipik ili pak u Zagrebu. Zahvalio je tom prilikom svima na održavanju i njegovanju talijanskog jezika i kulture.  

   Na dvadesetak panela posjetitelji su jučer imali priliku vidjeti najpoznatije talijanske brendove od onih posvećenih automobilima poput Ferraria, Lamborghinija, do onih posvećenih modi i parfemima, čuvenih dizajnerskih kuća Gucci, Versace, Bvlgari i drugih, do primjerice prehrambenih proizvoda poput Barille i drugih.

Posebno mjesto izložbe zauzeli su talijanski umjetnici dizajna i grafičari, a bila je ovo i prilika upoznavanja s drvnom industrijom i kružnom ekonomijom iza koje stoji kolektiv arhitekata Calligaris.

Izložba je popraćena i premijernim nastupom zbora Zajednice Talijana Dante Moslavina pod vodstvom Dalibora Prochazke koji je dočekan s oduševljenjem i pred kojim su sigurno brojni nastupi, imajući u vidu da svoje pjesme izvode na dijalektu pokrajine Belluno, odakle potječe većina Talijana u Kutini, što im je dodatan plus.

  Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić tom je prilikom zaželio dobrodošlicu veleposlaniku Italije u Kutini, te pohvalio rad Zajednice Talijana Dante Moslavina koja, kako je rekao, godinama radi na unaprjeđenju ne samo svoje kulture, nego i društvenog života Grada Kutine u cjelini.