Gripa, hripavac i COVID-19 šire se među građanima

Zima je godišnje doba tijekom kojeg bilježimo najveći broj oboljenja. Ove, specifične, najčešće su prisutne tri bolesti, gripa, hripavac te COVID-19, na kojeg gotovo da smo zaboravili. Da se njihovi uzročnici šire kapljičnim putem, pa samim time i da se provode iste mjere za zaštitu, potvrdila je Sonja Pajtlar, dr. med. spec. epid. iz Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.

„Bez obzira što su službeno preporuke vezano uz COVID nestale, zaštitna maska je i dalje najbolja mjera za sprječavanje širenja uzročnika zaraznih bolesti. Posebno oni koji imaju neke respiratorne simptome trebali bi nositi masku da uzročnike sa sluznice svojih dišnih puteva ne prenose dalje. Također, važno je prati ruke, važno je nos ispuhivati te prilikom kihanja koristiti papirnate maramice i potom ih baciti, te naravno izbjegavati okupljanja na kojima je veći broj ljudi, a posebice druženja i posjete bolesnim osobama.

Bez obzira što se o COVID-u ne priča toliko kao prethodnih godina, njega nažalost i dalje ima u velikom broju. Službeno što smo zabilježili je 1300 oboljelih od početka rujna do danas, što znači da je ta brojka i daleko veća. Ono što je bitno naglasiti, u prosincu je bilo duplo više oboljelih nego što ih je bilo u prethodna tri, od rujna do studenog. Taj će se trend sigurno nastaviti tijekom ovih zimskih mjeseci. Dakle, COVID-19 nije nestao, i dalje je prisutan.“ – pojasnila je dr. Pajtlar i pozvala građane da se dođu cijepiti u epidemiološke ambulante u Sisku, Kutini i Petrinji.

Što se tiče hripavca, on je trenutno najaktualniji, iako se za nju mislilo da je zaboravljena. „To je dječja zarazna bolest izazvana bakterijom Bordetella pertussis koja najčešće napada one necijepljene. Međutim, vidimo da nam se hripavac sada širi i među cijepljenom djecom. Najviše je oboljelih među školskom djecom u dobi od 11 do 18 godina. Službeno, u Sisačko-moslavačkoj županiji imamo 19 oboljelih koji imaju dokazan hripavac, no ta brojka je možda i deseterostruko veća. Anketirajući oboljele saznajemo da u njihovoj okolini i drugi kašlju, kako u razredu, tako i u obitelji.

Kako je hripavac bolest protiv koje postoji cjepivo, pozivam sve trudnice od 16. tjedna trudnoće nadalje da se dođu cijepiti. Ne moraju se bojati da će cjepivo naštetiti plodu jer to je mrtvo cjepivo koje ni koji način ne može utjecati na plod. Može se samo razviti neka nuspojava u smislu kratkotrajno povišene temperature ili bolnosti, crvenila i otekline na mjestu uboda, ali samih oštećenja za plod ne može biti. Isto tako pozivam roditelje djece u dobi do 7 godina da provjere cjepne iskaznice svoje djece. Do 7 godina, dijete, ako je redovito cijepljeno, trebalo je primiti 5 doza cjepiva protiv hripavca. Tri u prvoj godini, jednu u drugoj i jednu u petoj godini. Kako je razmak cijepljenja protiv hripavca velik, često se na ovu dozu u petoj godini zaboravi otići, pa na ovaj način želimo spriječiti da nam se ova mlađa djeca razbole. Dakle, odvedite ih pedijatru ukoliko nisu cijepljena sa svih pet doza, a starija su od 5 godina.“ – napominje dr. Pajtlar i dodaje kako preporuča i cijepljenje članova obitelji koji u kući imaju dijete mlađe od godinu dana, a koje još nije primilo sve tri doze cjepiva, kako bi se zaštitilo dojenče.

„Hripavac je ozbiljna bolest kod onih koji nisu cijepljeni, srećom, nešto blaža kod cijepljenih. Međutim, i oni cijepljeni imaju jednu dugotrajnu kliničku sliku, praktički 3-4 tjedna traje kašalj koji se u početku javlja u napadima, a onda, kasnije, kako vrijeme prolazi, ipak bude sve lakše. To je jedna iscrpljujuća bolest koja može završiti i nekim komplikacijama, a jedna od najčešćih je bronhopneumonija.“ – pojasnila je dr. Pajtlar.

Česta zimska bolest je i gripa koja je u našoj županiji zabilježena još početkom 11. mjeseca. „Zasada nemamo veliki broj oboljelih, ali te brojke sada, kako zima prolazi, će se povećavati. Pozivam stoga one koji se nisu cijepili, još nešto cjepiva ima u epidemiološkim ambulantama, jer da se dođu cijepiti.“ – poručila je dr. Pajtlar.

Na kraju, zaključila je kako za sve tri bolesti,  cjepivo je to koje, ako i neće spriječiti bolest, ublažit će kliničku sliku i spriječiti razvoj komplikacija.