30 godina Pčelarske udruge “Lipa”

Udruga pčelara „Lipa“ koja djeluje na području Popovače i Velike Ludine, obilježila je 30. godišnjicu postojanja.

Tom prigodom, 13. siječnja, održala je godišnju skupštinu na kojoj je uz predstavljanje rada vodstvo dodijelilo i prigodne zahvalnice.

Na samom početku, u osvrtu na uspješan 30-godišnji rad, predsjednik Drago Plaščar naglasio je kako je do osnutka udruge došlo izdvajanjem od Pčelarske udruge „Metvica“ Kutina. Na samom početku pri udruzi je djelovalo desetak pčelara, a danas oko 80, koji su svojom upornošću i kvalitetnim radom postigli izvrsne rezultate, kako na svojim domaćinstvima, tako i u radu udruge. Ljubav prema pčelama nit je vodilja ovim pčelarima koji su prije 12 godina pokrenuli svoje Dane meda, započeli promoviranje pčelarstva u školama i vrtićima, ali i proveli niz projekata. Među najvažnijima je dakako Kuća meda. Riječ je o uređenju kuće u Strušcu koju je za potrebe promocije ove važne poljoprivredne grane Grad Popovača kupio za potrebe rada udruge. Plaščar je istaknuo i kako je udruga članica Reda svetog Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, a istom se priključila i nekolicina članova.

Također, Drago Plaščar osvrnuo se i na proteklu godinu, koja je zbog vremenskih prilika bila puna iznenađenja. Posebno se osvrnuo na aktivnosti, kojih nije nedostajalo. Uz sudjelovanje na „Zlatnoj pčeli“  i brojnim manifestacijama prijateljskih udruga i Turističke zajednice Grada Popovače, posebno je naglasio organizaciju 12. Dana meda. Osim toga, napomenuo je i kako su saborska zastupnica Marijana Petir te predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković ugostili Dragutina Pčelara, čiji je med od bagrema proglašen najboljim ekološkim monoflornim medom na svijetu. Na kraju, prisjetio se pčelara koji su preminuli u proteklom razdoblju, ali i čestitao novima koji su se priključili udruzi.

U okviru ove skupštine, Izvješće je podnio i pašni povjerenik Dražen Kocet, naglasivši da je u 2023. godini na području dvije obuhvaćene teritorijalne jedinice, Grada Popovače i Općine Velika Ludina, djeluju 104 pčelara. Prijavljeno je ukupno 5477 zajednica, a što je 100-tinjak košnica manje.

Među planovima, a koje je iskazao predsjednik Drago Plaščar, moglo se čuti više o napretku u sektoru pčelarstva, kao i nastavku suradnje s prijateljskim udrugama, savezima i relevantnim institucijama, ali i o nastavku uređenja Kuće meda te organizaciji stručnih edukacija i izleta kao i organizaciji „Dana meda“.

U najsvečanijem dijelu, povodom 30. obljetnice uspješnog rada, predsjednik Udruge primio je prigodno Priznanje Hrvatskog pčelarskog saveza. Predsjednik te krovne pčelarske institucije Dražen Kocet, koji je upravo član ove udruge, istaknuo je kako „pčelari ovog kraja mogu biti ponosni na Dragu i na to što su mu podrška u radu“. Također, zahvalio je pritom posebno Gradu Popovači i gradonačelniku Josipu Miškoviću, koji su od prvoga dana pružili nesebičnu podršku u radu ove udruge, a čime je on podignut na jednu višu razinu.

Pčelarska udruga „Lipa“ dodijelila je pritom prigodne zahvalnice prijateljskim udrugama, Zajednici udruge pčelara SMŽ, Hrvatskom pčelarskom savezu, ali i gradskoj Turističkoj zajednici, gradu, gradonačelniku, županiji i njihovim predstavnicima Upravnog odjela za poljoprivredu te saborskoj zastupnici Marijani Petir. Upravo su te udruge, institucije i pojedinci bili ključni u njihovom uspješnom radu.

Skupštini su u ime Grada Popovače nazočili gradonačelnik Josip Mišković te predsjednik Gradskog vijeća Saše Jagarčec, a okupljene je pozdravio gradonačelnik Josip Mišković koji je ovom prilikom pohvalio rad Udruge.

„Činimo sve da naš domaći med bude u našim školama, vrtićima i na našim stolovima. Želimo da zauzmete bitno mjesto na domaćem tržištu, ali i šire jer potencijala imate. Posljednjih godina iz proračuna izdvajamo značajan novac za svaku košnicu, a isto tako podupiremo i podupirat ćemo i dalje brojne manifestacije i projekte, a posebice „Kuću meda“ – rekao je između ostalog gradonačelnik Popovače Josip Mišković.

Sisačko-moslavačka županija upravo je prepoznatljiva po pčelarstvu, vodeća je po broju košnica i pčelara u Republici Hrvatskoj i na tome treba ustrajati, naglasio je zamjenik župana Mihael Jurić. Uz čestitke u radu ovoj udruzi istaknuo je i dodjelu županijskih potpora za košnice i nacionalne staklenke.

Saborska zastupnica i predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir tom prilikom iskazala je važnost pčelarskog sektora za očuvanje biološke raznolikosti i proizvodnju hrane, ali i ponudila daljnju suradnju oko rješavanja aktualnih problema, posebice onih koji su vezani uz bolje vrednovanje oprašivačke uloga pčela.

U sklopu Skupštine održana su i zanimljiva izlaganja vezana uz projekte i zakonsku regulativu, o kojima su govorili predsjednik HPS-a Dražen Kocet te Igor Petrović iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede RH. 23. „Zlatnu pčelu“ u Topuskom najavio je predsjednik Zajednice udruga pčelara SMŽ Damir Bukvić.