Za nagradu „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“ natječe se i 11 projekata iz naše županije

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ uz domaćinstvo Osječko-baranjske županije organizira svečanost dodjele nacionalne nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“  koja će se održati danas, 30. studenog u Osijeku, u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije.

Ove će godine na svečanosti prvi put biti dodijeljena Povelja za poseban doprinos razvoju i promociji ruralnog turizma „Nagrada dr. sc. Eduard Kušen“ kojom se odaje priznanje osobi koja je ostvarila izvanredne napore, trud i postignuća u razvoju i promociji ruralnog turizma. Iz Sisačko-moslavačke županije prijavljeno je 11 projekata.

U kategoriji turistička seljačka gospodarstva prijavljeno je Izletište Banovac s istoimenim projektom. Izletište Banovac nedaleko od Siska blizu rijeke Save smješteno je u pravoj netaknutoj prirodi koja će osvojiti svakoga. Ovo je mir kakav svakom treba, a oni kažu: “Mjesto u kojem priroda osvaja svom svojom puninom, životinje pozivaju na otkrivanje i povezivanje, a hrana ostavlja neizbrisiv trag na nepcima… Ovdje su zore najljepše, a dan uvijek prekratak. Trebate li bolji poziv za istraživanje kutka Panonske nizine?”

U kategoriji  tradicionalna ruralna domaćinstva prijavljen je turističko-ugostiteljski objekt Tradicije Čigoč s istoimenim projektom. U samom srcu Parka prirode Lonjsko Polje u centru europskog sela roda Čigoč smješten je turističko-ugostiteljski objekt “Tradicije-Čigoč” u vlasništvu obitelji Barić. Od stare, skoro srušene, drvene kuće koju smo preselili na ovu lokaciju uspjeli smo izgraditi prelijepu tradicionalnu drvenu kuću sa zaista zavidnom okućnicom. Pozivamo Vas da se zaputite u prekrasan Park prirode Lonjsko polje i selo Čigoč, doživite klopotanje naših prekrasnih bijelih roda, te degustirate tradicionalne, a i moderne, proizvode iz kuhinje “Tradicije-Čigoč”

U istoj kategoriji prijavljena je Ruralna kuća Trnovka s projektom Ruralna kuža za odmor Trnovka. Autentična drvena kuća s wellness faktorom. Kuća je otvorenog dizajna, a tradicionalni elementi vješto su kombinirani s modernim. Vidljive drvene grede osiguravaju puno udobnosti. Vani ima dovoljno prostora za igru na zelenoj parceli. Za toplih dana osvježite se u bazenu s pogledom na okolicu. Također se možete opustiti na velikoj verandi s udobnim vrtnim namještajem i hidromasažnom kadom. Područje vas poziva na opsežne ribolovne izlete. Nakon toga svoj ulov možete pripremiti u vlastitom prostoru za filetiranje, a zatim ga ispeći na roštilju. Rijeka za kupanje udaljena je 3 km.

U kategoriji moderna ruralna domaćinstva prijavljena je Drvena kuća Babylonica s projektom Ruralna drvena kuća Babylonica. Drvena kuća Babylonica nalazi se u selu Moštanica. Kuća za odmor opremljena je s vanjskim bazenom, hidromasažnom kadom, teniskim terenom s reflektorima i svlačionicom, a za okrjepu gostima je na raspolaganju sjenica ispod vrbe babylonice.

U kategoriji tradicijska (ruralna) gastronomija prijavljena je Moslavačka priča s istoimenim projektom. Podno Moslavačkog gorja u mirnom gaju, osluškujući pjev ptica i mirise okolne šume, snivajte svoje snove, uživajte u jednoj posebnoj priči, Moslavačkoj priči – Vašoj najljepšoj priči! Provedite vikend na svježem zraku i u prekrasnoj prirodi seoskog imanja Moslavačka priča uz moslavačke i lovačke specijalitete iz našeg tjednog jelovnika.

U kategoriji ruralno turistički projekti prijavljen je Woonko, Centar vune – Majur s istoimenim projektom. Woonko, Centar vune – Majur, nalazi se na Banovini, u Općini Majur, u Sisačko-moslavačkoj županiji. Interpretacijski centar Vune je spoj tradicijskog i suvremenog prikaza zaboravljene visokovrijedne sirovine u kojem će svaki posjetitelj doživjeti nezaboravno iskustvo virtualnog striženja ovce, a najmlađi mogu zaigrati video igru s ovcama. Kroz prezentaciju i interaktivni pristup, pričajući priču, pružamo jedinstven doživljaj u kojem posjetitelji prolaze faze od striženja ovce, pranja i prerade vune sve do gotovih proizvoda. U sklopu Centra provodimo radionice filcanja vune, tkanja, pletenja i drugih tehnika izrade predmeta od vune. Centar je edukativnog karaktera i uvelike prilagođen djeci, no namijenjen je posjetiteljima svih dobnih skupina.

U istoj kategoriji prijavljena je JAVNA USTANOVA PARK PRIRODE LONJSKO POLJE s projektom Dan graditeljske baštine u Krapju. Jedinstveni način tradicionalne arhitekture posavskih kuća od hrasta lužnjaka u Europi je u Parku prirode Lonjsko polje. Stoga je selo Krapje 1995. godine proglašeno selom graditeljske baštine – europski spomenik kulturne baštine A kategorije, od tada se održava manifestacija Dani graditeljske baštine u Krapju. Provedbom manifestacije održavaju se kulturno – umjetnički programi, aktivni turistički sadržaji vožnja solarnim čamcima i električnim golf autićima, edukativna predavanja, tradicionalna gastronomija, prezentacija poljoprivrednih gospodarstava i eko proizvoda. Manifestacija se održava u mjesecu rujnu, potiče svijest o važnosti očuvanja kulturne baštine Republike Hrvatske.

U istoj kategoriji prijavljena je Muzejska zavičajna zbirka Grada Novske – Muzejska zbirka Sajko s istoimenim projektom. Temelj ove Zbirke je Muzejska zbirka obitelji Sajko, zbirka starih predmeta nastala tijekom gotovo pola stoljeća prikupljanja i obogaćivanja, radom kolekcionara Živka Sajka i njegovog sina Željka, te se ubraja među najraznovrsnije zbirke predmeta na području Sisačko-moslavačke županije. Zbirka kulturno-povijesnih predmeta Sajko ima svojstvo kulturnoga dobra i upisana je u Registar kulturnih dobara RH. U zbirci se čuvaju vrijedni i raznovrsni predmeti kulturne baštine novljanskog kraja iz širokog vremenskog raspona od prapovijesti do Domovinskog rata.

U istoj kategoriji prijavljen je Festival vina – MoslaVina Kutina s istoimenim projektom. Posebnost ove manifestacije u odnosu na druge jest izlaganje i njegovanje vina izvornih i posebno hrvatskih sorti, čime se pomaže našim proizvođačima u promicanju ponude vina izvornih hrvatskih sorti grožđa te promicanju ostalih hrvatskih proizvoda.

U istoj kategoriji prijavljena je Natura SMŽ s istoimenim projektom. Doživljaj prirode je potpun, gdje su čovjek i priroda još povezani i živi se u suglasju s prirodom i njezinim zakonitostima. Upoznavanjem i otkrivanjem prirode, ritmom prirodnih zakona i vrijednosti očuvat ćemo njezino bogatstvo za generacije koje dolaze. Upoznajte prirodnu baštinu Sisačko-moslavačke županije otkrivajući neprekinute veze čovjeka i prirode i bogatstvo biološke raznolikosti posjetom interaktivnom multimedijskom Centru NATURA SMŽ.

U kategoriji projekti/nositelji zaštićenih i ostalih marketinških oznaka prijavljena je Vinarija Trdenić s istoimenim projektom. Vinarija danas broji 16 hektara vinograda, sa preko 85 000 čokota vinove loze i posjeduje podrum kapaciteta 100 000 litara. Posebnu pažnju pridodajemo autohtonoj sorti Škrlet, čija je prva sadnica posađena 1914. godine, a prenosila se generacijama do danas. Tako u našoj ponudi možete pronaći mladi Škrlet, odležani zreli Škrlet te Škrlet u pjenušavoj varijanti.

Ruralni turizam važan je čimbenik reaktivacije i razvoja ruralnih područja koji pomaže očuvanju lokalnog identiteta, tradicije i običaja, štiti okoliš, jača autohtonu i ekološku proizvodnju te ga s pravom možemo nazvati budućnošću svjetskog turizma.

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ po jedanaesti put dodjeljuje nagrade onim najboljima, a ove godine za nju se natječe čak 197 prijavitelja u osam kategorija.