Udruga “Škrlet” obilježila Martinje

Udruga vinogradara i voćara „Škrlet“ tradicionalno je obilježila Martinje. Proslava blagdana sv. Martina, zaštitnika vinara i vinogradara i ove je godine okupila brojne članove i goste, a održala se u prostoru popovačkog Vinskog podruma.

Okupljene je na početku susreta pozdravio dopredsjednik „Škrleta“ Ivan Hajdu zahvalivši im na dolasku, kao i na trudu i radu koji ulažu u svoje nasade, a čije plodove su sada mogli i kušati. Pozvao ih je stoga da se pridruže i „Večeri škrleta i moslavačke kuhinje“, manifestaciji na kojoj će imati prilike na štandu Udruge predstaviti svoja vina sorte škrlet.

Obilježbi Martinja nazočili su i predstavnici Grada, gradonačelnik Josip Mišković i njegov zamjenik Lovro Miklaužić. Gradonačelnik Mišković ovom je prilikom naglasio kako je izuzetno zadovoljan radom vinogradara, članova ove udruge, te njihovim naporima da očuvaju tradiciju i običaje. Dodao je s toga i kako su vinogradarstvo i vinarstvo ključne grane razvoja poljoprivrede samoga grada, a na njih se sve više naslanja i turizam. Posebice je pohvalio napore vezane uz promociju izvorne sorte „Škrlet“, a kojoj je posvećena i najavljena manifestacija koja će se održati 25. studenoga.

Što se tiče vinogradarske godine kojoj je polako pristigao kraj, od okupljenih se vinogradara i vinara moglo čuti kako je godina obilovala vremenskim neprilikama, no, unatoč brojnim izazovima koji su rezultirali slabijim urodom, nastala su kvalitetna vina.

Svečani obred krštenja mladog vina članovi Udruge po tradiciji su izveli prema narodnim običajima tijekom koji je Vinski biskup oslobodio mošt od svih nečistoća čime je i službeno pretvoren u vino.