U Popovači održani “Dani budućnosti”

Po prvi puta u Popovači su održani „Dani budućnosti“. Riječ je o manifestaciji koju su organizirale Knjižnica i čitaonica Popovača te udruge „Moslavina“ i „Oko društva“. Prostor popovačke knjižnice i Gradske vijećnice tom je prilikom postao prostor „budućnosti“ pruživši tako mladima priliku za upoznavanje tehnologija koje će oblikovati budućnost.

Više o razlozima održavanja manifestacije rekla je Dijana Lipovac, tajnica Udruge Moslavina: „U organizaciji ovih „Dana budućnosti“ okušali smo se iz razloga kako bi mladima približili te nove tehnologije, nove poslove i novo viđenje onoga što ih čeka u budućnosti. Prilika je ovo bila da vide u kojem se smjeru stvari razvijaju te kako mogu pokušati iz onoga što ih zanima, napraviti svoj vlastiti posao, odnosno izgraditi karijeru“ – rekla je Lipovac.

Kroz predavanja, radionice i interaktivne postaje, sudionici su mogli naučiti eksperimentirati s tehnologijama poput umjetne inteligencije, robotike, 3D printanja i drugih, a koje su im prezentirali vrhunski stručnjaci. O umjetnoj inteligenciji predavao je tako Danijel Slavulj iz Kutine, student na sveučilištu Al u Linzu, o IT tehnologijama i radu u jednoj od najbržerastućih tvrtki u RH, Infobipu, govorili su Barbara Mihaljević iz Potoka i Krešimir Antolić iz Osekova, dok je o pokretanju startupa na temelju vlastitog govorio Dario Ferreri iz Kutine. Još jedan gost iz Kutine, Dino Stančić, govorio je o vlastitom iskustvu vezanom uz rad od kuće, Dragan Gregurec govorio je o 3D printu, dok je Anđelino Engler vodio radionicu „Al u robotici“.

Zadovoljni organizacijom ove jedinstvene manifestacije bili su i predstavnici grada Popovače, a prigodne riječi tom je prigodom uputio gradonačelnik Josip Mišković. „Grad Popovača podržava sve inovativne aktivnosti, posebice one koje utječu i na razvoj gospodarstva, ali i na umjetnu inteligenciju i tehnologije koje profesionalno tek dolaze na naše prostore. Mislim da je ova manifestacija, na neki način, dobra, da se razjasne sve nedoumice te da vidimo što nam to nove tehnologije donose“ – rekao je gradonačelnik.

Ovaj događaj je posebno je bio prikladan za djecu školske dobi budući da je  kroz mnogobrojne, kako štolske, tako i izvanškolske aktivnosti, primijećeno mnogo nadarene djece koja nisu prepoznata te je cilj ovog događaja upravo bio otkrivanje i podržavanje njihovih potencijala.

Osim u Popovači „Dani budućnosti“ održani su i u Kutini, u prostoru Barake.