U nepune dvije godine u NPB stiglo 46 djelatnika, uglavnom liječnika ili medicinskih sestara

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak sa suradnicima, 27. studenoga, obišao je Neuropsihijatrijsku bolnicu „Dr. Ivan Barbot“ Popovača. Tom prigodom, u pratnji ravnateljice Marine Kovač, obišao je Polikliničke službe i Dnevne bolnice, a kako bi razgovarao s medicinskim i nemedicinskim osobljem te korisnicima zdravstvenih usluga.

Naime, ova ustanova dobar je primjer kako je, osim ulaganja u infrastrukturu, važno i ono u osoblje, a što su posebice naglasili liječnici koji su svoje profesionalne karijere odlučili nastaviti u Popovači.

Kako je tom prigodom naglašeno, obnova koju Županija provodi, kako u ovoj ustanovi, tako i u ostalima, ne obuhvaća samo vraćanje objekata u prvobitno stanje, već znači i dodavanje novih sadržaja i vrijednosti koje prepoznaju doktori i stručno medicinsko osoblje iz drugih dijelova Hrvatske. Da je upravo ta djelatnost značajna za poboljšanje uvjeta rada govore podaci prema kojima je u posljednje dvije godine u Neuropsihijatrijsku bolnicu novozaposleno ili se vratilo sa specijalizacije ukupno 46 djelatnika, uglavnom liječnika ili medicinskih sestara.

Osim mogućnosti liječenja uz pomoć najmodernije opreme, kao i daljnjeg napredovanja, liječnici koji su u ovu ustanovu stigli iz raznih krajeva Hrvatske, posebice ističu multidisciplinarni pristup i brigu za pacijente te srdačan pristup kolega, predstavnika uprave i ravnateljice. Kao dodatan plus navode i organizirani prijevoz do Zagreba, u kojem živi najveći broj liječnika, a što su tom prigodom potvrdile specijalizantica Katja Galić Ćaleta koja je rodom iz Hrvaca kod Sinja te specijalistica Dijana Staver koja je rodom iz Pule.

Zadovoljan prezentiranim podacima te riječima liječnica bio je stoga župan Ivan Celjak: „To je znak da smo i mi kao osnivač na dobrom putu kada govorimo o razvoju županijskog zdravstvenog sustava i da je to put koji ćemo slijediti i dalje. Imamo cilj privući što više kvalitetnog medicinskog i nemedicinskog osoblja u zdravstveni sustav i ono što nas očekuje u budućnosti, osim ove infrastrukturne gradnje, jesu novi sadržaji i oprema“ – istaknuo je župan Ivan Celjak.

2022. godine Hrvatska liječnička komora provela je opsežnu anketu u kojoj su sudjelovali liječnici, te se o njihovoj ocjeni NPB smjestila na 7. mjesto među 46 zdravstvenih ustanova, što je svakako podatak koji vodstvu daje određeni vjetar u leđa.

„Mi smo jedina ustanova u Hrvatskoj psihijatrijskog tipa, a koja nije ostala samo takva, već se u njoj njeguju i razvijaju druge djelatnosti, internistička, neurološka i radiološka. To govori o našem specifičnom položaju u zdravstvu RH.“ – istaknula je ravnateljica bolnice Marina Kovač.

„Drago nam je da stručnjaci prepoznaju ovu bolnicu kao mjesto značajnog zdravstvenog napretka i kao ustanovu koja će im pružiti kvalitetne mogućnosti u profesionalnom razvoju, što će na koncu i pacijentima osigurati zdravstvenu uslugu najvišoj razini.“ – zaključila je Kovač.

Obilasku je, uz predstavnike Upravnog vijeća bolnice, nazočio i gradonačelnik Popovače Josip Mišković koji je iskazao podršku ovakvom načinu rada i vođenju bolnice, ali i daljnju suradnju te potporu u kupnji zdravstvene opreme kako bi se djelatnosti bolnice širile, odnosno kako bi ona zadovoljila što više potreba lokalnog stanovništva.

Kako je naglašeno, nakon potresa Sisačko-moslavačka županija obnovila je 6 objekata Neuropsihijatrijske bolnice, a uskoro kreću radovi i na objektima u Ravniku gdje će se u suradnji s Ministarstvom zdravstva ustrojiti Odjel za dječju i adolescentnu psihijatriju stacionarnog tipa. Riječ je o projektu od nacionalnog značaja, koji će s 5,5 milijuna eura biti financiran upravo iz državnog proračuna. Osim toga, županija planira financirati i prekopotrebno dizalo na VII odjelu – Odjelu za gerontopsihijatriju.