Predstavljena “Moslavačka kuharica”

„Moslavačka kuharica“, prvo tiskano izdanje tradicijskih, ali i reinterpretiranih jela regije koja je administrativno podijeljena u tri županije, prezentirana je javnosti.

Riječ je o promotivnom materijalu u kojem je predstavljeno 13 odabranih recepata, ali i koji krije i priču o lokalnoj kuhinji koja je nastajala pod utjecajem povijesnih događaja, prirodnih znamenitosti te susjednih regija.  

Naime,  LAG „Moslavina“ je s međimurskim LAG-ovima proveo zanimljiv projekt suradnje, „Okusi domaće“,  kojem je glavni cilj promocija lokalne kuhinja, a koji se iznosom od 80 tisuća eura financirao iz EU. U okviru projekta LAG je proveo aktivnost „Dobar tek u Moslavini!“ putem koje je osmišljen i izrađen promo materijal – “Moslavačka kuharica”. Aktivnost je provedena u suradnji s iskusnim stručnjakinjama u svojim područjima, etnologinjom Slavicom Moslavac koja je zaslužna za etno-motiv koji se proteže kroz promotivne materijale i samu kuharicu, književnicom i novinarkom Božicom Brkan kojoj je povjereno uredništvo te cheficom kuhinje Danijelom Crnjak Andri.

Prilikom predstavljanja, koje je, 25. studenoga, u sklopu „Večeri škrleta i moslavačke kuhinje“ održano u Popovači, okupljenima su se obratili sudionici u projektu.

„Zadovoljni smo kuharicom“! Normalno, mi smo htjeli još puno više toga objaviti, no, s obzirom na ograničena sredstva, a samim time i na ograničen broj stranica, morali smo materijal sažeti na način da ne izostavimo važne stvari. Stoga smo i naglasili da je to početak jedne lijepe priče o moslavačkom stolu i kuhinji.“ – rekla je Anica Lenart.

„Kad ne znaš kamo bi pošao, sjeti se odakle si došao“ – poznata je rečenica urednice „Moslavačke kuharice“, a koja je ovoga puta bila i nit vodilja tijekom provedbe aktivnosti.

„Mi smo na tome radili godinu i pol. Na samom početku napravili smo anketu kako bi saznali što Moslavci misle da je moslavačko jelo. Potom, imali smo 100-tinjak jela, te smo na četiri radionice predstavljali i kušali i do njih desetak, a kako bi došli do toga što bi se moglo reinterpretirati da se može nuditi i u restoranima, a da se može pripremiti i doma. Želimo, jednostavno, ovime ne nametati da se nešto brendira, nego samo da ponukamo ljude da razmisle što se nekada jelo, što bi se moglo ponovno jesti, jer mislimo da je to na kraju krajeva naša baština.“ – napomenula je prilikom predstavljanja kuharice Božica Brkan.

Za kreiranje recepata objavljenih u „Moslavačkoj kuharici“ zaslužna je chefica Danijela Crnjak Andri koja je izuzetno ponosna ovim tiskanim djelom. „Bez obzira što kuharica nije velika i nema puno stranica, odrađen je strašno velik posao jer je strašno velika odgovornost zapravo naći tradicijske recepte koji su porijeklom iz Moslavine.“ – rekla je chefica.

Sudionike promocije, predstavnike gradova, općina i turističkih zajednica s područja LAG-a “Moslavina”, ali i brojne goste, pozdravili su predsjednik i potpredsjednik LAG-a „Moslavina“ Zlatko Babić i Marko Magdić te domaćin, gradonačelnik Popovače Josip Mišković, koji su pritom i  naglasili važnost očuvanja naše tradicije, naših jela i naših običaja, a sve s ciljem kako bi se našim posjetiteljima, ali i novim generacijama pokazalo bogatstvo Moslavine na tanjuru.

„Raznovrsna i zanimljiva, a još i skrivena, moslavačka kuhinja mnoge će iznenaditi i na tanjuru i u čaši“ – rečenica je koja zaokružuje priču o „Moslavačkoj kuharici“, a u kojoj se kriju „Pokrpani dedač“, „Zelena graničarska juha“, „Moslavačka juha s gljivama“, „Šaran opijen škrletom“, „Ječmena kaša s porulukom i pilećim želucima“, „Pile na saft“, „Jelen s knedlama bake Nade“, „Pofurena kolačica s pečenom patkom“, „Meso iz masti“, „Buncek-ficlek“, „Tačkrle s pekmezom od šljiva“, „Kolač kuhan-pečen od sala“ te „Torta učiteljice Štefanije Rožić“.