OŠ Zorke Sever obilježila Međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke

OŠ Zorke Sever u prostoru sportske dovrane, 3. studenog, organizirala je obilježavanje Nacionalnog projekta „MAMA, BUDI ZDRAVA“ 2023. Udruge žena oboljelih i liječenih od raka Sve za nju.

Naime, povodom Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke djeca školske dobi širom Hrvatske ove godine poručuju upravo slogan “Mama, budi zdrava”, a učinili su to, na jedan vrlo zanimljiv način, i učenici popovačke OŠ Zorke Sever uz pomoć svojih profesora i gostiju.

Naime, obukli su se u bijele majice i s ružičastim balonima visoko podignutim u zrak, postavili su se u obliku vrpce koja simbolizira borbu protiv raka te tako iz škole poslali važnu poruku koja ima za cilj potaknuti sve žene na brigu o zdravlju. Također, učenici su dobili i letke koje će predati svojim majkama i tako sudjelovati u prenošenju edukativnih i preventivnih poruka.

Kako je naglasila ravnateljica škole Zvjezdana Martinec, svima zaposlenima u obrazovanju važno je da su majke učenika zdrave jer tada su i učenici u svakom pogledu zdravi.

Gradonačelnik Popovače Josip Mišković te ravnateljica Neuropsihijatrijske bolnice „Dr. Ivan Barbot“ Marina Kovač tom su prigodom čestitali školi na provođenju ove i sličnih aktivnosti zbog izrazite važnosti učenja o preventivnim pregledima od najranije dobi.   

U 7. po redu nacionalnom projektu „Mama, budi zdrava“ ove godine sudjeluje oko  140 vrtića, osnovnih i srednjih škola te sportskih klubova mladih. Na taj način, više od pedeset tisuća majki dobit će personalizirani edukativni letak od svoga djeteta, a nisu zaboravljeni ni očevi jer je u letku poruka i za njih.

Projekt se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.  Dobitnik je nagrade Europske komisije EU Health Award u kategoriji prevencije.