Dan sjećanja u OŠ Zorke Sever – 840 lampiona za djecu stradalu u Domovinskom ratu

Povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, u Osnovnoj školi Zorke Sever u Popovači, u petak, 17. studenoga, održana je prigodna svečanost. Tom prilikom, učenici su uz pomoć svojih profesora izradili literarne i likovne radove te plakate, a koji su činili jedinstvenu izložbu „Stoji grad“.

Pjevajući i recitirajući stihove posvećene Domovinskom ratu i Vukovaru, učenici i djelatnici škole uz prigodan su govor ravnateljice zaželjeli dobrodošlicu brojnim gostima, prije svega predstavnicima Udruge specijalne jedinice policije „RIS“ Kutina koji su im omogućili organizaciju ove aktivnosti.

Tijekom ovog susreta učenici su mogli razgovarati s trojicom pripadnika SJP „RIS“ Kutina: predsjednikom Željkom Pačarekom, tajnikom Davorom Šoštarićem i Alojzom Vončinom, koji su im prenijeli dio svojih ratnih sjećanja, posebno naglasivši da im je glavna vodilja na ratnom putu bila upravo ljubav za Domovinu i budućnost djece u Hrvatskoj, za koju su mnogi branitelji časno položili živote.

Uz njih, svoja su sjećanja vezana uz Domovinski rat s učenicima podijelili i predstavnici grada te županije. Zamjenik gradonačelnika Lovro Miklaužić s učenicima je podijelio sjećanja na svoje školske dane koji su često bili isprekidani zvukom sirena. O istome je učenicima govorio i župan Ivan Celjak, koji je nastavu često pohađao u podrumima, a čuvši sirene i vidjevši avione, bježao bi kući. Za današnju slobodu i neovisnot zahvalio je stoga hrvatskim braniteljima čije je junaštvo dovelo do oslobođenja Republike Hrvatske. Naglasio je stoga kako su hrvatski branitelji najveći junaci u hrvatskoj povijesti. Upravo zbog njih, učenici danas slobodno pohađaju škole, igraju se na igralištima, stvaraju nova prijateljstva.

Nakon svečanog programa na školskom je parkiralištu, od 840 bijelih lampiona, u znak sjećanja na 84 djece poginule u Vukovaru, formiran obris Vukovarskog tornja u prirodnoj veličini. Ta aktivnost dio je projekta „Vukovarski vodotoranj“ koji uz potporu Ministarstva branitelja provodi SJP „RIS“ Kutina, dok će u njegovu nastavku, učenici ove škole posjetiti i Muzej Domovinskog rata u Karlovcu.

Prigodnu molitvu tom je prigodom predvodio vlč. Dražen Lauc, upravitelj Župe Osekovo.