Započinje cijepljenje protiv sezonske gripe – u SMŽ osigurano 13 200 doza

Započinje cijepljenje protiv sezonske gripe u ambulantama liječnika obiteljske medicine, pedijatara i u ambulantama Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.

„Dobili smo 13 tisuća i 200 doza cjepiva Vaxigrip Tetra, međutim to nije konačan broj jer u slučaju dodatne potrebe možemo zatražiti i nove doze. Cjepivo sadrži četiri različita sastojka virusa, dolazi u dozi od 0,5 mL, te ima službenu preporuku Svjetske zdravstvene organizacije.“ – rekla je dr. Svjetlana Ančić Birač, voditeljica Službe za epidemiologiju ZZJZ SMŽ.

Napomenuti vrijedi kako je i ove godine nastavljena praksa besplatnog cijepljenja za određene kategorije građana.

„Pravo na besplatno cijepljenje imaju osigurane osobe starije od 65 godina, kronični bolesnici bez obzira na dob (srčani, plućni, bubrežni, dijabetičari, transplantirani) i ostali u dogovoru s liječnikom. Također, besplatno cijepljenje je i za zdravstvene djelatnike u zdravstvenim ustanovama, a mogu se cijepiti i trudnice.“  – pojasnila je dr. Svjetlana Ančić Birač.

Cijepljenje službeno počinje 30.listopada, ali u ambulantama na području naše županije već se možete cijepiti, jer je Zavod za javno zdravstvo, 24. listopada, već zaprimio prve doze cjepiva.