Za đakone zaređeni Frano Bijelić i Ivan Sandrin

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u subotu 28. listopada u bazilici sv. Kvirina u Sisku svečano misno slavlje tijekom kojeg su red đakonata primili kandidati Frano Bijelić iz župe Popovača i Ivan Sandrin iz župe Kutina.

U koncelebraciji bili su generalni vikar mons. Ivica Mađer, rektor Nadbiskupijskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu preč. Željko Faltak, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu preč. Matija Pavlaković i tridesetak svećenika. Slavlju su nazočili i rodbina i prijatelji ređenika te više od 50 bogoslova.

U homiliji biskup je podsjetio kako 28. listopada sveopća Crkva slavi apostole svetog Šimuna i Judu Tadeja, a u Sisku uz to i đakonsko ređenje dvojice mladića „koji su se na ovaj dan dugo pripremali i koji su spremni primiti od Bog red đakonata da bi tako služili Crkvi i u njoj vodili brigu za potrebe vjernika“.

Biskup je podsjetio i kako je đakonat prvi stupanj svetog reda, te je poručio ređenicima da ga ozbiljno shvatite kao priliku da čine dobro drugima. „Kao što smo čuli u prvom čitanju, đakoni su postojali od početka, u prvoj Crkvi. Oni su bili, kao što im i samo ime kaže, služitelji, ili bolje: poslužitelji. Posluživali su kod stolova, ali se i brinuli za udovice i siromahe, bili su dakle djelatnici, što bismo danas rekli, Caritasa. I vi ćete imati priliku obilaziti starije, bolesne i siromahe i zato imajte ljubavi, pristupajte svima s poštovanjem, u drugima gledajte Krista. Ta on je sam sebe poistovjetio s najpotrebnijima, gladnima, žednima, bez odjeće i krova nad glavom, bolesnima i zatvorenima, jednom riječju: potrebnima bratske ljubavi“.

U nastavku rekao je kako su prvi đakoni to prihvatili, nakon što su ih izabrali apostoli i položili im ruke na glavu te ih tako postavili u službu đakona, svojih pomoćnika. „Apostoli su i dalje vršili svoju evangelizacijsku misiju, a đakoni su ih zamjenjivali gdje oni nisu stizali. Ipak, đakonima se nikad nije davalo da oni predvode euharistiju, oni samo kod nje služe. Oni mogu i trebaju ne samo naviještati Evanđelje nego i propovijedati, to znači naviještati i tumačiti Riječ Božju. Crkva je danas đakonima povjerila i da podjeljuju Sv. Pričest, da podjeljuju sakramente krštenja i predsjedaju obredu vjenčanja, te vode obrede sprovoda i molitve za sve ljude. Imamo i trajne đakone, ali oni se rede već kao oženjeni muškarci i tako ostaju, u braku brinući se za svoju obitelj, ali i pomažu u Crkvi sa svim đakonskim ovlastima. Vama pak, dragi Frano i Ivane, daje se ovaj sakrament svetog reda u stupnju đakonata kao priprava za prezbiterat. Vi težite svećeništvu drugog stupnja te ćete, ako dobro ovu pastoralnu godinu privedete kraju, s dobrim plodovima pastoralnog đakonskog rada, biti uvedeni u prezbiterat koji biste primili u lipnju sljedeće 2024. godine. Mi svi, i vaši roditelji i rodbina, prijatelji, župnici i poglavari, ja kao vaš biskup sa svim svećenicima Sisačke biskupije, svi mi vam želimo da uspješno i blagoslovljeno ovo darovano vam vrijeme i priliku iskoristite i odgovorno se pripremite za prezbiterat“, poručio je biskup.

Osvrnuvši se na Evanđelje po Luki (Lk 6,12-19) ustvrdio je kako ono donosi Isusov izbor apostola. „Isus je to učinio nakon što je cijelu noć proveo u molitvi. Molitva je tako presudna za svako Isusovo djelo, svaku odluku. Luka kaže da je Isus dozvao svoje učenike i između njih izabrao dvanaestoricu koje je prozvao apostolima. Grčka riječ „apostolos“ znači poslan, poslanik. On želi svoju dvanaestoricu poslati u svijet, želi im povjeriti zadatak da svjedoče o njemu i o Božjem kraljevstvu. To smo i mi, braćo svećenici, i dragi uskoro đakoni. Svi mi, nasljednici smo djela i zadaće dvanaestorice apostola, biskupi najprije, ali s njima povezani i prezbiteri i đakoni. Na nama je danas ta zadaća, to poslanje, ta misija koju je Isus povjerio svojim apostolima. Nema drugih, mi smo izabrani i mi možemo snagom Isusovom činiti velika djela, ozdravljati ljude od zla, činiti dobro i svima omogućiti spasenje. To je poslanje, draga braćo i sestro, osobito povezano uz našu službu: nitko ne bi mogao primiti službu apostolsku, tj. biskupstvo, prezbiterat i đakonat, tko ne bi poznavao Krista i njega želio naviještati. On treba biti jedini bitni sadržaj ne samo našeg govora nego i našega života. Mi ne svjedočimo samo riječima, mi svjedočimo svojim djelima. Jest, to je naša odluka, ali sama riječ poslanik znači da ga je netko poslao. Apostole izabire i šalje sam Gospodin Isus, to on čini i s nama danas, ali po svojim službenicima Crkve. Stoga biskupa šalje papa, a svećenike i đakone biskup“, rekao je biskup podsjetivši na kraju na aktualnu biskupsku sinodu u Rimu kao i biskupijsku Sinodu.

Nakon popričesne molitve biskup je čestitao novim đakonima, njihovim obiteljima, župnicima i župnim zajednicama kao i čitavoj sisačkoj Crkvi te je pozvao okupljene na molitvu za njih na putu prezbiterata.

Tijekom svoje Đakonsko-pastoralne godine Frano Bijelić bit će na službi u katedralnoj župi u Sisku, a Ivan Sandrin u župi Preobraženja Gospodnjeg u Petrinji.

Misno slavlje animirao ga je Zbor bazilike pod ravnanjem Katarine Mandić i orguljašku pratnju vlč. Roberta Jakice.

Izvor: Sisačka biskupija