Promovirana knjiga “Priče iz Kutine”

U sklopu Muzejskog ponedjeljka u Muzeju Moslavine u Kutini promovirana je nova knjiga kutinske etnologinje Slavice Moslavac „Priče iz Kutine“. Riječ je o knjizi zapisa iz povijesti, kulture, sporta, gospodarskog i društvenog razvoja Kutine koju su predstavile ravnateljica Muzeja, Jasmina Uroda Kutlić, i književnica, publicistkinja i novinarka, Božica Brkan.

          „Mnogi gradovi mogu biti zavidni Kutini na ovoj knjizi koja daje jedan bogat i zanimljiv presjek o ljudima i događajima iz bogate gradske prošlosti. Knjigu bih preporučila za suvenir, za darivanje dragim osobama, djeci, unucima ili onima koji ne znaju puno o Kutini“, istaknula je Božica Brkan i dodala da je vrijednost knjige i u tome što daje pregled korištene literature i izvora te donosi i životopis autorice koja je čitav radni vijek, na poslu etnologinje, posvetila Kutini i Moslavini.
Na pisanje knjige autoricu je, prema njenim riječima, ponukao veliki interes građana za lokalnu povijest, za znamenite ljude, događaje, za objekte sa starih fotografija i slično. Stoga se odlučilo mnogo toga važnog i korisnog ukoričiti u knjigu za sve one koji žele znati nešto više iz lokalne povijesti. Pisala je o gospodarskom razvoju Kutine, o njenim sajmištima i sajmovima, posebice o Petrovu, o obiteljima koje su važne za razvoj i izgradnju grada, o znamenitim kulturnjacima i sportašima od kojih su neki nacionalne važnosti. Osvrnula se na mnoge važne objekte stare Kutine nepoznate novim generacijama jer su porušeni i prepoznaje ih se samo na starim razglednicama i fotografijama.

          Autorici su čestitali u ime Sisačko-moslavačke županije, Ivanka Roksandić te u ime Grada Kutine, gradonačelnik Zlatko Babić, naglasivši da je nova knjiga veliki doprinos boljem razumijevanju povijesti Kutine. Promocija je popraćena nastupom vokalnog sastava „Rusalke“ koje vodi autorica, Slavica Moslavac.  (I.G.)