Održano “Miholje u Ludini”

Povodom proslave Dana općine i Dana župe, odnosno blagdana sv. Mihaela Arkanđela, u Velikoj Ludini je proteklog tjedna 13. godinu zaredom održano „Miholje u Ludini“. Riječ je o manifestaciji u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva „Mijo Stuparić“, a koja je ovoga puta održana u suradnji sa Župom, Općinom te Knjižnicom i čitaonicom.

Vezano uz sakralni dio, od 25. do 29. rujna održana su misna slavlja na kojima se moglo čuti o temama važnim za kršćanstvo, a posebice o sv. Mihaelu Arkanđelu. O njima su govorili propovjednici vlč. Kristijan Pezić iz Župe Pohoda BDM iz Siska, vlč. Mato Sukalić, donedavni župnik u Velikoj Ludini, vlč. Dražen Lauc iz Župe Osekovo te vlč. Robert Jakica, povjerenik za crkvenu glazbu Sisačke biskupije, a koji je, u prisustvu svećenika iz susjednih župa, predslavio središnje misno slavlje.

Nakon tog svečanog događaja, nije izostalo prigodno druženje, a koje se uz pjesmu članova KUD-a „Mijo Stuparić“, kako sam naziv kaže, održalo „Pred crkvom“. Upravitelj velikoludinske Župe, vlč. Josip Bulat, tom je prigodom zahvalio župljanima koji su pridonijeli ovako svečanoj proslavi.

Događaju je prethodila Kulturna večer koja je 28. rujna, u Društvenom domu, održana u čast 142. obljetnice rođenja pjesnika i političara Mije Stuparića. Tijekom programa otvorena je izložba portreta poznatih ludinčana Bernarde Rundek Franić, od strane članova Društva hrvatskih književnika Sisačko-moslavačke županije predstavljen je Književni kompas SMŽ, a prilike je bilo i za promociju lokalnih pjesnika, kao i za predstavljanje nagrađenih likovnih i literarnih dijela učenika povodom ovogodišnjeg Miholja, uz glazbeni nastup Danka Tomanića i dječje sekcije KUD-a „Mijo Stuparić“.

Velikoludinski načelnik Dražen Pavlović tom je prilikom zahvalio KUD-u i Knjižnici na kontinuiranoj organizaciji Kulturne večeri kojom se promovira rad domaćih stvaratelja, a što je za mjesto poput Velike Ludine iznimno važno, posebice zbog velikog interesa publike.

Na samom kraju manifestacije, 30. rujna, održan je svečani mimohod te kulturno-umjetnički program u kojem su uz domaćine sudjelovali i KUD-ovi iz Lobora, Miklouša, Benkovca i Banove Jaruge. Upravo su oni velikom broju okupljene publike predstavili djelić tradicije krajeva iz kojih dolaze, dok je, kao iznenađenje večeri, svoje pjesme posvećene ludinskom kraju i dobrim ljudima, pročitala mještanka Verica Kesak.

Važnost održavanja ove manifestacije, a posebice zbog kontinuiranog njegovanja tradicijskih vrijednosti ovog pitomog kraja, uz zahvalu sudionicima na svemu prezentiranom, u ovoj je prigodi iskazao predsjednik Općinskog vijeća Vjekoslav Kamenščak.

Manifestaciji su nazočili i predsjednik općinskog Odbora za kulturu Marijo Pomahač, predsjednica Odbora za školstvo Josipa Luketić, ravnatelji škole, vrtića i knjižnice, Tomislav Pavlović, Tajana Lidmila i Josipa Lažeta, kao i vlč. Josip Bulat, te predstavnici mjesnih udruga.