Održana 22. sjednica Općinskog vijeća Velike Ludine

Općinsko vijeće Velike Ludine, 4. listopada, održalo je svoju 22. sjednicu.

Na Dnevnom redu našao se niz točaka tehničke prirode, a sve su usvojene jednoglasno.

Na samom početku vijećnici su usvojili nekoliko točaka vezanih uz Dječji vrtić. U okviru Izvješća o ostvarenom odgojno obrazovnom radu Dječjeg vrtića Ludina za pedagošku godinu 2022./2023. moglo se tako čuti kako je u vrtiću boravilo 75 mališana raspoređenih prema dobi u 4 skupine, od čega je jedna jaslička, a pridodati tome treba i jednu grupu predškole s 11 polaznika. O djeci je brinulo 13 zaposlenika. Vezano uz Godišnji plan i program rada Dječjeg vrtića Ludina za pedagošku godinu 2023./2024. saznati se moglo kako je upisano 76-ero djece u 4 skupine te 12-ero djece u predškolu, a omogućen će im i ove godine biti tečaj učenja engleskog jezika.

U nastavku vijećnici su usvojili i Odluku o utvrđivanju mjerila plaćanja za Dječji vrtić Ludina, a prema kojoj je izjednačena cijena smještaja djece za cjelodnevni program vrtića i jaslica na 80,00 eura. Smještaj djece u jaslicama tako je poskupio svega nekoliko centi, dok je smještaj djece u vrtiću povećan za nešto više od 6 eura. I dalje, cijena smještaja za roditelje koji imaju više od jednog djeteta polaznika vrtića u isto vrijeme formirana je na način da se za prvo dijete plaća puna, za drugo dijete 80%, a za treće i svako daljnje dijete 50 % od pune cijene.

„Unatoč velikom povećanju troškova, kao i potrebi zapošljavanja još jednog odgajatelja u jasličkoj skupini, cijena nije znatno povećana, čemu pridonosi sufinanciranje koje se očekuje od strane države, a prema kojem bi Općina Velika Ludina za potrebe vrtića trebala ostvariti oko 95 tisuće eura godišnje, dok su ukupna izdvajanja trenutno na razini oko 300 tisuća eura.“ – rekao je načelnik Dražen Pavlović.

Također, na ovoj su sjednici usvojeni i Pravilnik o stipendiranju učenika i studenata te Pravilnik o sufinanciranju smještaja u učeničke domove. Kako je pojasnila Jelena Malekinušić, viša stručna suradnica za opće i upravne poslove, prijave će sada biti olakšane budući da će uvjeti biti prihvatljiviji većem broju učenika i studenata, a i potrebno je nešto manje papirologije, sve s ciljem kako bi se dodijelilo više stipendija, odnosno sufinanciranja smještaja. Osim toga, sufinanciranje smještaja srednjoškolaca u učeničke domove sada će biti na razini od 50%, umjesto dosadašnjih 25%.

U nastavku, usvojeno je i  Godišnje izvješće uprave o stanju društva Ludina d.o.o.. Kako je pojasnio Hrvoje Plaščar, direktor tog društva, utvrđen je poslovni rezultat sa dobiti od 71 tisuće kuna. Rashodi u ukupnom iznosu od 706.990 kuna te prihodi u ukupnom iznosu od 778.227 kuna. „Nabavljen je radni stroj traktor Case Maxxum 125 sa radnim priključcima u vrijednosti od 1.356.717,50 kuna. Nabavljena je i dodatna oprema za traktor kao i ostala potrebna oprema za rad, sva je profesionalna kako bi zadovoljila sve potrebe rada poduzeća. Također, izvršeni su radovi i na proširenju garaže i skladišta. Zaposlena su i dva djelatnika te ih je sada ukupno četiri, a za razliku od susjednih općina i gradova, građani su izuzetno zadovoljni izvršavanjem komunalnih usluga.“ – rekao je Plaščar, te dodao kako su ulaganja nastavljena i u ovoj godini, a što prati i povećan opseg posla.

Pohvale za uspješno poslovanje, kao i za izvršenje brojnih zadaća, djelatnicima Ludine d.o.o. tom su priliko iskazali vijećnik Dejan Faltis (HDZ) te načelnik Dražen Pavlović.

Potom, usvojen je i Zaključak o davanju odobrenja za kratkoročni kredit  – dopušteno prekoračenje po poslovnom računu do 132.722,81 eura na rok od godinu dana.

Usvojena je i Odluka o osnivanju i imenovanju Povjerenstva za uvođenje u posjed na osnovi sklopljenog ugovora o zakupu i prodaji poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH. Ista se odnosila, kako je pojasnila Verica Kesak, komunalni redar, na izvršenje geodetskih usluga. Naime, kako je dosadašnji suradnik zbog preseljenja u nemogućnosti obavljanja tog posla, angažirana je tvrtka iz Kutine, a s kojom je Općina ranije već imala uspješnu suradnju, a sve u cilju da se natječaji što skorije riješe.

Vezano uz upit vijećnika Vedrana Svilića (SDP), načelnik Pavlović pojasnio je kako će dio zemljišta iz prošlog natječaja biti u novom postupku budući da ista, prema prijedlogu općinskog povjerenstva, nisu prošla provjeru na Ministarstvu poljoprivrede, odnosno Državnom odvjetništvu. Taj se natječaj, vezan i uz zakup i prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta, očekuje početkom sljedeće godine.

Na kraju, usvojena je i Odluka o preuzimanju obveze osiguranja financiranja zatvaranja odlagališta neopasnog komunalnog otpada „Kutina“. Sukladno vlasničkom udjelu, Općina Velika Ludina dužna je za isto izdvojiti nešto manje od 5 tisuća eura.