Moslavačke nošnje na manifestaciji “Obnavljamo baštinu – revija rekonstruiranih narodnih nošnji”

Centar za tradicijsku kulturnu baštinu u suradnji s KUD-om „Lovor“ iz Trnjana i ove godine organizira manifestaciju „Obnavljamo baštinu – revija rekonstruiranih narodnih nošnji“. Priredba će se održati u subotu, 14. listopada, u 19:30 sati u Trnjanima kod Slavonskog Broda.
Cilj revije je predstavljanje rekonstruirane, novo izrađene narodne nošnje kako bi se potaknulo tradicijsko tekstilno rukotvorstvo i izrada narodnih nošnji.
Među sudionicima naći će se i dvije predstavnice iz Moslavine, Nada Beljan i Sandra Miler, a koje će nositi radove tkalje Mandice Mikoč iz Kutine, iz KUD-a „Seljačka sloga“ Kutinsko selo, a koja je na ovaj natječaj prijavljena u suradnji s Muzejom Moslavina Kutina.
Nada Beljan i Sandra Miler tom će prigodom predstavljati majku i kćer, a bit će odjevene u svečane narodne nošnje Moslavine. Majka će nositi bijelu nošnju tkanu u zev, a kćer tipičnu moslavačku nošnju šajnovićevog tipa.
Revija je natjecateljskoga karaktera. Stručni žiri, kojega čine etnolozi i folkloristi, dodijelit će nagrade pojedincima, grupama, udrugama, obrtnicima ili nositeljima kućnih radinosti koji su izradili nošnje dok nositelji nošnji mogu osvojiti posebnu pohvalu za nošenje.