Gradsko vijeće Popovače raspravljalo o problemu zagađenja okoliša uslijed taljenja aluminija u Lipovici

Na nedavno održanoj sjednici Gradskog vijeća Popovače aktualiziran je niz tema.

Predsjednik Gradskog vijeća Saša Jagarčec (SDP) tom je prigodom prenio upit zabrinutih mještana Donje Vlahiničke.

„Noću se u tvornicu radijatora Lipovica kamionima dovoze velike količine otpadnog aluminija koji se tamo rastaljuje. On nije čist, često na sebi ima ostatke boja, lakova, guma i maziva, te kad se topi, u zrak isparava štetne tvari, a mi taj zagađeni zrak udišemo. Preko kiše nam ta onečišćenja ulaze i u vodu. Bojimo se zaraza i bolesti. Zanima nas je li grad dao kakve suglasnosti za spalionicu opasnog otpada te vas molimo da reagirate.“ – dio je upita koji je prenio Jagarčec.

Gradonačelnik Josip Mišković u odgovoru je naglasio kako je grad upoznat s tom problematikom te kako je već dobivao pritužbe od strane mještana, a kojima je preporučio da se obrate i resornom ministarstvu, odnosno inspekcijama. Također, naglasio je i kako će ovaj upit proslijediti u tvrtku Lipovica te zatražiti njihovo službeno očitovanje. Vezano uz potrebne dozvole za poslovanje, napomenuo je kako njih izdaje Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te kako vjeruje da ih tvrtka posjeduje budući da na ranije upite građana, vlasnici su navodili kako rade sukladno zakonima.

Gradonačelnik je u odgovoru naveo i kako ga čudi da iz Kaznionice Lipovica, koja je „naslonjena“ na Tvornicu Lipovica, nitko nije reagirao.  Naveo je i kako će razgovarati s upraviteljem Kaznionice, a kako bi se i zajednički pokušalo pristupiti određenim postupcima s ciljem rješavanja ovog problema.