Dramaturginja Ana Prolić – gošća Kutinskih dana znanosti i umjetnosti

U sklopu Kutinskih dana znanosti i umjetnosti u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Kutina u Srednjoj školi Tina Ujevića predstavljena je dramaturginja Ana Prolić.

Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji koju kutinska Matica hrvatska organizira u spomen na rektora Zagrebačkog sveučilišta Gustava Barona, rođenog u Kutini, a koja ima za cilj predstaviti bivše učenike škole koji su danas uspješni i prepoznati u različitim zanimanjima.
Biolozi, kemičari, stručnjaci IT sektora, sportaši, glumci, novinari, neka su od zanimanja u kojima su se dosad ostvarili bivši kutinski učenici predstavljeni na Kutinskim danima znanosti i umjetnosti. Po prvi puta predstavljena je jedna dramaturginja.
 Ana Prolić u svijetu kazališta poznato je ime koje stoji iza brojnih predstava za djecu i odrasle, autorica je znanstvenih radova i ima bogato iskustvo dramaturga, ali i srodnih područja te u posljednje vrijeme i režira.
 Njezinu karijeru uvodno su predstavile učenice SŠ Tina Ujevića, a više o svom radu govorila je sama dramaturginja.


 Učenicima je zasigurno bilo zanimljivo čuti što sve obuhvaća ova vrsta posla te koliko je širok spektar znanja uključen u ovo zanimanje. Zapravo, malo ljudi zna da se dramaturgija provlači kroz brojna svakodnevna područja naših interesa, od televizijskih vijesti do društvenih mreža gdje i sam facebook uključuje određenu dramaturgiju u predstavljanju osobe.
 Ana Prolić svoju je „priču“ nastojala približiti mlađoj populaciji u čemu je bila vrlo zanimljiva. Mladima je poručila da idu na one fakultete koji ih zanimaju, da budu hrabri i da upišu ono što usitinu žele.  

„Ja sam jako zadovoljna odabirom dramaturgije kao zanimanja i kazališta kao života i izabrala bih ga opet. Trenutno radim jednu predstavu u Zadru i predajem na Sveučilištu Vern transmedijsku dramaturgiju“, rekla je Ana Prolić.

Prisjetila se i srednjoškolskih dana, svoje prof. hrvatskog jezika, Katarine Brkić kojoj je zahvalila na potpori, a koja se također obratila s nekoliko riječi sjećanja na Anine školske dane i pisane radove.

Ovo ugodno druženje pratio je i ravnatelj SŠ Tina Ujevića Saša Sambolek koji je pozdravio okupljene, među kojima koordinatoricu prof. Nikolinu Petranović te predsjednicu OMH Mateu Paripović, pomoćnicu pročelnika za dr. djelatnosti Grada Kutine, Korneliju Marošević, te sve učenike i profesore.