DVD Donja Gračenica svečano obilježio 130. obljetnicu djelovanja

Dobrovoljno vatrogasno društvo Donja Gračenica obilježilo je 130. obljetnicu uspješnog djelovanja.

Na svečanoj sjednici koja je tom prigodom održana, članovi i gosti podsjetili su se kako je nastalo i kako je kroz godine radilo ovo Društvo. „Sa sjedištem u Popovači je 16.4.1893. godine osnovano Dobrovoljno vatrogasno društvo Moslavačko, u sklopu kojeg se, kao šesti odjel, nalazi i Gračenica. Značajnije promjene počele su se događati 1923. godine kada se Gračenica pod vodstvom vojvode Luke Vodana odlučuje odvojiti te tako započinje samostalni rad Društva koji nije prekinut čak ni za vrijeme ratova. Društvo je kroz godine raslo i razvijalo se, a posebna pažnja uvijek se usmjeravala na edukaciju novih članova odnosno pomlađivanje DVD-a. Ono po čemu je DVD Donja Gračenica posebno prepoznatljiv su uspješni rezultati na vatrogasnim natjecanjima. Ime ovog DVD-a utkano je u povijest vatrogastva u vidu osvojenih medalja na mnogobrojnim natjecanjima, a posebno na Olimpijadama, među kojima se ističu Brno, Čehoslovačka 1973., Trento, Italija, 1977, Finska 2001., Češka 2009., Francuska 2013. te Slovenija 2022.g.“- s ponosom su podsjetili iz DVD-a Donja Gračenica te među ostalim uspješnim aktivnostima izdvojili i organizaciju Memorijala ‘Grlač- Golubić- Zorko’, kao i činjenicu da Društvo danas broji 231 člana. Porastom broja članova, s godinama raste i broj članova operativnog tima, a koji je pokazao svoju hrabrost i humanost kroz niz djelovanja u različitim uvjetima.

Srdačne čestitke u povodu obilježavanja ovog značajnog jubileja, donjogračanskim su vatrogascima izrazili brojni gosti i uzvanici, a među kojima predsjednica Odbora za poljoprivredu i saborska zastupnica Marijana Petir, predsjednik Županijske skupštine SMŽ Mato Fofić, gradonačelnik Josip Mišković sa predsjednikom Gradskog vijeća Sašom Jagarčecom, predstavnik Hrvatske vatrogasne zajednice Mario Starčević, voloderski župnik Marijan Štingl, predsjednik Vatrogasne zajednice SMŽ Mijo Brlečić, predsjednik popovačke Vatrogasne zajednice Zvonimir Kondres kao i zapovjednik Branko Tišljar.

U okviru ove svečane sjednice članovima su dodijeljene medalje, priznanja i zahvalnice za doprinos radu Društva, a potom je na prostoru uz Pučki dom Donja Gračenica održana i javna pokazna vježba.