Delegacija Grada Kutine na Islandu

U sklopu aktivnosti Financijskog mehanizma europskog gospodarskog prostora u okviru Programa „Energija i klimatske promjene“,  financiranog sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške, delegacija Grada Kutine predvođena zamjenicom gradonačelnika Ivanom Grdić i direktorom Razvojne agencije Mrav Tomislavom Kojundžićem boravila je protekli tjedan na Islandu, kod projektnih partnera jedne od zemalja donatora, islandske tvrtke EFLA hf.

Naime, Grad Kutina upravo provodi projekt izrade tehničke dokumentacije za istraživanje geotermalne energije u vrijednosti 231.675,22 € od čega su bespovratna sredstva u iznosu od 194.588,58 € (83,99%). 

Poznato je da je Island svjetski lider u korištenju geotermalne energije, stoga je partnerska tvrtka EFLA pripremila iznimno korisna predavanja i prezentacije.

Osim obilaska gejzira i prirodnih fenomena kojima Island obiluje, a posljedica su položaja otoka na kojem se razdvajaju dvije tektonske ploče, Euroazijska i Sjevernoamerička, kao i potresa i vulkanskih erupcija, održani su sastanci u sjedištu EFLE na kojima su članovi projektnog tima dobili odgovore na pitanja s kojima se susreću vezano za izradu dokumentacije koja prethodi samom bušenju.

Delegacija je posjetila i termoelektranu Hellisheidarvirkjun koja se nalazi na vulkanu Hengill. Energijom opslužuje Reykjavik i najveća je elektrana bilo koje vrste na Islandu, a jedna od najvećih i na svijetu.

Kako bi dobili uvid u primjere iskorištavanja geotermalne energije u poljoprivredi organiziran je obilazak plastenika i staklenika Friðheimar Tomato Farm. Farma koristi geotermalnu energiju za grijanje plastenika i proizvodnju električne energije potrebne za umjetna svjetla i sustav kontrole klime za uzgoj rajčica i krastavaca tijekom cijele godine. Unutar samog plastenika nalazi se restoran u kojem sjedite okruženi rajčicama. Površine pod plastenicima pokrivaju 120 hektara, a godišnje ih posjeti 270 tisuća turista.

Geotermalni izvori su budućnost zelene energije i budućnost gospodarskog razvoja Hrvatske, a Grad Kutina je područje povijesnog istraživanja nafte i plina te su na njegovom području izbušene brojne istražne i proizvodne bušotine u kojima je vidljiv geotermalni potencijal. Razmjena iskustava s inženjerima specijaliziranim za razvoj geotermala svakako će doprinijeti istraživanju geotermalne vode na području Grada Kutine.(izvor: kutina.hr)