Predstavnici LAG-ova iz Međimurja posjetili Moslavinu

U okviru projekta suradnje „Okusi domaće“ čiji je glavni cilj povećanje vidljivosti područja s naglaskom na promociju lokalne kuhinje, LAG „Moslavina“ je bio domaćin  partnerima iz LAG-ova Mura – Drava i Međimurski doli i bregi. 25 predstavnika u tri je dana, od 1. do 3. lipnja,  u okviru aktivnosti „Studijska putovanja u Međimurje i Moslavinu“ imalo prilike upoznati turističku ponudu regije Moslavine, a suorganizatori događanja su bili gradovi i turističke zajednice koje su i posjećene tom prilikom.

Susret je započeo na području Garešnica, drugog dana je nastavljen na području Kutine i Popovače, a trećeg na području Čazme i Ivanić-Grada.

Na području Grada Popovale posjetitelji su razgledali njegove turističke i povijesne lokalitete, a potom su posjetili i  primjere dobre prakse,  Restoran August u kojem su imali prilike kušati tradicionalna jela ovog kraja, Vinariju Trdenić u kojoj im je prezentiran vinski turizam te autohtona sorta vina Škrlet te Posjetiteljski centar Crna roda u Osekovu gdje im je uz predstavljanje centra predstavljena i turistička ponuda Grada Popovače.

Gostima se obratio i gradonačelnik Popovače Josip Mišković koji je tom prigodom istaknuo kako je Popovača smještena u srcu Moslavine. „Prostor je ovo koji je cijenjen, na kojem ljudi žive već stoljećima, a o čemu najbolje govore naši vrijedni lokaliteti poput Jelengrada. Između ostalog, karakteristični smo i po prirodnim lokalitetima,  među kojima se svakako ističu Lonjsko polje i Moslavačka gora, koji nas okružuju, ali i po izvoru nafte te  plodnoj zemlji koja nam omogućuje razvoj poljoprivrede te uzgoj vinove loze, posebice sorte Škrlet, po kojoj smo sve prepoznatljiviji.“

Projekt „Okusi domaće!“ financira se kroz LEADER program – Podmjeru 19.3.-„Provedba aktivnosti projekta suradnje“. Ukupna vrijednost projekta suradnje iznosi cca 80.000,00 € / 603.455,67 kn, a planirano vrijeme trajanja projekta od listopada 2022. godine do rujna 2023. godine.

Nakon provedenih aktivnosti i izrade moslavačke kuharice, u rujnu ove godine, održat će se javno događanje u Moslavini, u kojem će sudjelovati i ostali partneri, a na kojem će se predstaviti projekt, odnosno aktivnosti koje je, kroz projekt, provodio LAG „Moslavina“. Također će se nastojati potaknuti ugostitelji, da se održi vikenda moslavačke kuhinje, u okviru kojeg bi se nudila tradicionalna moslavačka jela iznjedrena kroz projekt „Okusi domaće!“.