Potpredsjednik Vlade i ministrica poljoprivrede posjetili Glinu i Topusko

Potpredsjednik Vlade RH, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i ministrica poljoprivrede Marija Vučković posjetili su područje Gline. Svoj su posjet započeli radnim sastankom s predstavnicima županije i grada.

Potpredsjednik Vlade Branko Bačić tom je prigodom naglasio kako je prije desetak dana donesen novi Zakon o obnovi te u ovom trenutku traje priprema provedbenih akata na razini Vlade i Ministarstva, kako bi se taj zakon mogao u cijelosti provesti. Pozvao je stoga sve zainteresirane da se uključe u e-savjetovanje, koje se u ovom trenutku provodi za donošenje programa mjera kao temeljnog dokumenta, kojim će se omogućiti ubrzanje obnove. Naglasio je i kako će u idućih dvadesetak dana biti objavljena Javna nabava za izgradnju ili konstrukcijsku obnovu 375 kuća na području SMŽ.

Vezano uz područje Gline, ministar je rekao kao je u izvođenju 21 zamjenska kuća te kako on očekuje da će biti dovršene tijekom ožujka i travnja, dok se prije zime očekuje i dovršenje četiriju višestambenih zgrada, a uskoro i otvaranje radova na još tri zgrade s ukupno 57 stanova.

Nakon radnog sastanka ministrica poljoprivrede Marija Vučković svečano je uručila ugovore krajnjim korisnicima. „Do sada je na području ove županije ugovoreno projekata ili dano potpora u vrijednosti od 180 milijuna €. Kad govorimo o gospodarstvima koja su pogođena potresom, do sada su izdane 173 odluke, vrijedne oko 6 milijuna €, veći dio njih je u procesu isplate. Nastavno na dodjelu ugovora ističem da ćemo i dalje posebne napore ulagati u motiviranje poljoprivrednika na preuzimanje gospodarstava, stoga smo danas posebnu pažnju posvetili malim poljoprivrednicima, promoviramo natjecanje za male, za mlade. Ističemo da će u vezi natječaja za mlade poljoprivrednike doći do niza promjena, pri objavi novog natječaja krajem ove ili početkom 2024. godine. Nastojat ćemo educirati što veći broj poljoprivrednika, kako bi generacijski obnavljali potencijal, osobito na području SMŽ. Potrebno je otvoriti još jedan natječaj za potresom pogođeno područje, za obnovu,“ rekla je ministrica Vučković, dodajući kako će nastojati, sukladno inicijativama s terena, a na korist poljoprivrednika, dodatno prilagoditi određene odredbe.

Najavila je i skori radni sastanak, na kojem će se tražiti način aktiviranja zapuštenog poljoprivrednog zemljišta.

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak je naglasio važnost postignutih dogovora s resornim ministarstvima i Vladom, a sve na tragu što bržeg otklanjanja posljedica potresa: „Poljoprivreda je vrlo važna za SMŽ. Nažalost, u snažnom potresu, koji nam se dogodio, stradala su i brojna obiteljska poljoprivredna gospodarstva, odnosno njihovi objekti. Danas su naši poljoprivrednici primili ugovore, putem kojih će ulagati sredstva za obnovu OPG-ova i poljoprivredne proizvodnje, ali i za ulaganja u dugotrajne nasade, obnovljivih izvora energije i za ulaganja u infrastrukturu, koja će pomoći razvoju kulture u ruralnim područjima. Ovdje govorimo o općini Dvor i sredstvima kojima će Općina realizirati projekt u kojem će se odvijati brojni sadržaji s područja kulture.“

Dolazak u Glinu je iskorišten i za obilazak radova na objektu Srednje škole Glina: „Tamo su u tijeku radovi cjelovite obnove, koji uključuju učvršćivanje temelja, učvršćivanje nosivih zidova, saniranje pukotina, nove sanitarije, novu unutarnju i vanjsku stolariju i energetsku obnovu objekta. Osim objekta SŠ Glina, u vrijednosti od oko 2,5 milijuna €, u Glini trenutno obnavljamo i objekt Doma zdravlja, zatim objekt Doma za starije, koji će uskoro biti završen kada govorimo o konstrukcijskoj obnovi, rekao je župan Celjak.

„Do sada smo u Glini obnovili i Osnovnu školu Glina, modernizirali i obnovili ceste na području Gline, primjerice u Majskim Poljanama, gdje smo obnovili i most, koji smo proširili za tri metra, pa možemo gotovo govoriti o novom mostu. Obnovili smo i prometnicu u Novom Selu Glinskom, u suradnji s Gradom Glinom obnovili smo prometnicu na području Buzete. Izgradili smo novu cestu na potezu Stankovac-Slana. Dakle, SMŽ je vrlo aktivna na području grada Gline i što se tiče obnove u županijskoj nadležnosti, ta obnova ide dobrom dinamikom.“ Ta se obnova odvija u neposrednoj suradnji s Vladom RH i resornim ministarstvima, zaključio je Celjak.

Po završetku obilaska u Glini, ministri i predstavnici županije te grada nazočili su otvorenju radova katastarske izmjere u Novom Selu Glinskom.

Antonio Šustić, glavni ravnatelj Državne geodetske uprave predstavio je nazočnima ovaj program i višestruke koristi koje iz njega proizlaze: „Ovo je dio jednog velikog Vladinog projekta, višegodišnjeg programa katastarskih izmjera, kojeg je donio Hrvatski sabor 2021. godine. Ovdje simbolički započinjemo katastarsku izmjeru 6 katastarskih općina na području grada Gline. Ovo je neizmjerno važan projekt, jer će se njime uskladiti katastar, zemljišna knjiga sa stanjem na terenu. Ti podatci će biti neophodni i za samu obnovu i gospodarski razvitak ovog kraja. Znamo da su uređene evidencije preduvjet i osnova za bilo koje ulaganje, jer neriješeni imovinsko-pravni odnosi vrlo često stvaraju prepreku ulaganjima.

Osim ovim aktivnostima na području grada Gline ovim višegodišnjim programom obuhvaćaju se sva građevinska područja u Republici Hrvatskoj. Aktivnost će se provoditi u sljedećih 10 godina. Prije dva tjedna sličnu aktivnost smo imali na području grada Petrinje za 9 katastarskih općina, u Topuskom imamo dvije katastarske općine, te one na području gradova Siska i Kutine. Sveukupno na području SMŽ 23 katastarske općine i investicija Vlade RH od preko 7 milijuna €. Ove aktivnosti bit će završene u roku od godine dana, nakon toga slijedi obnova Zemljišne knjige.“

Županija u Topuskom provodi projekte u vrijednosti 8 milijuna €

Na području općine Topusko, Sisačko-moslavačka županija trenutno provodi projekte u vrijednosti oko 8 milijuna €, istaknuo je to župan Ivan Celjak u sklopu današnjeg obilaska Gline i Topuskog kojem je prisustvovao i potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić sa suradnicima.

„Sisačko-moslavačka županija, u suradnji s Lječilištem Topusko, obnavlja vilu Zelengaj u vrijednosti oko 840.000 € i zgradu Kinematografa u vrijednosti 1,1 milijun €. Na objektu Kinematografa učvršćuju se zidovi, saniraju se pukotine u zidovima i sanirat će se sva oštećenja nastala tijekom potresa“, rekao je župan Celjak.

Ovo nisu jedina ulaganja u sanaciju nakon potresa koje provodi Sisačko-moslavačka županija na ovom području.

„Prošle godine smo uredili i opremili jedan stan na području Topuskog u kojeg smo smjestili obitelj čiji je dom stradao u potresu. Osim obnove, ulažemo u naše Lječilište Topusko i Top terme. Ono po čemu je Topusko jedinstveno u Hrvatskoj je da se pomoću geotermalne vode griju Lječilište Topusko, Top terme, zgrada Općine, vrtić, srednja škola i još neke stambene jedinice“, dodao je župan Celjak.

Ravnatelj Lječilišta Topuskog Domagoj Mosler podsjetio je kako su prošli tjedan predstavili dva značajna projekta u području energetske učinkovitosti. Riječ je o obnovi centralne toplinske stanice i toplovodne mreže prema Lječilištu i Top termama te izrada tehničke dokumentacije za nadogradnju toplovodne mreže. Oba projekta sufinanciraju se iz europskih sredstava. Naglasio je kako su za Topusko od iznimne važnosti i dva projekta o kojima je govorio župan, vila Zelengaj i zgrada Kinematografa Lječilišta Topusko.

„Vila Zelengaj koristit će se za pulmološke i kardiološke pacijente. Na prvom katu zgrade Kinematografa nalazit će se uredi za administrativno osoblje, a u prizemlju će biti restoran s multifunkcionalnom salom za sastanke i grupne terapije“, zaključio je Mosler.