Izložba grafika: Izabela Hren – Crtačka seizmografija krajolika dušom

U Galeriji Muzeja Moslavine otvorena je izložba grafika mlade autorice Izabele Hren.

Izabela Hren slikarstvo je 2003. diplomirala u klasi prof. Miroslava Šuteja, što je zasigurno utjecalo na njezin rad koji su Kutinčani imali priliku vidjeti prvi puta na trijenalu Moslavine. Sinoć su radovi Izabele Hren u Galeriji izloženi samostalno, a posjetitelje, osobito ljubitelje grafika, ostavili su nadahnute tolikim mogućnostima koje nam pruža jedna obična olovka.


   Autoricu, koja je inače rodom iz susjednog Križa, uvodno je pozdravila ravnateljica Muzeja Moslavine Jasmina Uroda Kutlić. O radovima je govorio pov. umjetnosti, prof. Mladen Mitar, dok je u glazbenom dijelu događaj uveličao prof. Saša Begović Matošković.

„Olovka kao tradicionalni crtački medij u njezinim rukama dobiva novo likovno poslanstvo, proširenu mogućnost izričaja….Izobilje ritmova, crno bijeli kontrasti, vibrantno bogate tonske gradacije i neobične kompozicije tragovi su emocija i misli koje nas navode na razmišljanja koja se roje iz te životne energije“, kaže prof. Mladen Mitar u pratećem katalogu izložbi koju vidi kao Crtačku seizmografiju krajolika duše Izabele Hren. Spominje i reminiscencije na prof. Miroslava Šuteja, no i kod svojstven samo autorici koja nam kroz svoje crteže na precizan i predan način opservira fragment po fragment života. Izabela Hren primjer je mlade hrvatske grafike, smatra prof. Mitar dodajući da će se o njoj kao grafičarki još čuti.

Progovorila je i sama autorica, porukom poticaja svim posjetiteljima na bavljenje umjetnošću ili bilo kojim vidom kreativnog djelovanja koje svatko u sebi nosi.


   Izložbu je otvorio gradonačelnik Kutine Zlatko Babić, koji je izrazio zadovoljstvo što kutinski Muzej Moslavine prepoznaje i prati rad novijih i mlađih umjetnika, te im pruža mogućnost izlaganja i afirmacije koju oni svakako zaslužuju.