Svečana sjednica Županijske skupštine

Povodom Dana Sisačko-moslavačke županije, u Sisku je 7. lipnja održana svečana sjednica Županijske skupštine.

Predsjednik Županijske skupštine Mato Fofić u uvodnom je dijelu istaknuo kako je iza nas teško i zahtjevno razdoblje u kojem su teške nepogode pogađale prostor u kojem živimo.

„Zato danas sa zadovoljstvom mogu reći da je Županijska skupština Sisačko-moslavačke županije, kojoj imam čast biti predsjednik, jasno i snažno odgovorila na sve izazove. Zahvaljujući izvrsnoj suradnji s našom izvršnom vlašću, županom Ivanom Celjakom i njegovim timom, mi danas živimo i radimo u najvećem gradilištu u Lijepoj našoj. Ogromne smo projekte zajedno napravili u infrastrukturi, zdravstvu, obrazovanju i socijalnoj skrbi. Potičemo i razvijamo kulturu, šport, sve oblike i segmente civilnog društva, raste zaposlenost i u našoj županiji“ – rekao je Fofić te dodao kako Sisačko-moslavačka županija odlično surađuje kako s Vladom, tako i sa svim ministrima na čemu se zahvalio. Dodao je i kako nam izazova i novih ciljeva ne nedostaje. „Mi smo Županija koja ni izbliza nije iskoristila svoje prednosti i potencijale. Mi živimo u srcu Hrvatske, u neposrednoj blizini prijestolnice koja je sve bliže našoj županiji. Za koji dan će autocesta smanjiti tu udaljenost i načiniti od Siska i Petrinje praktično predgrađe Zagreba. Riješit ćemo demografske probleme, dovesti mlade ljude i omogućiti da ovdje u našoj županiji zasnuju obitelji i zajedno s nama stvaraju budućnost. Ali pogleda uprtog u budućnost, ne smijemo i nećemo zaboraviti prošlost, nećemo nikada dopustiti da se zaboravi da naš život u slobodi zahvaljujemo hrvatskim braniteljima, da su neovisnost i demokracija plod žrtve najboljih hrvatskih sinova među nama“ – dodao je Fofić.

Nakon kratkog filma u kojem su prikazani realizirani projekti te daljnji planovi županije, a koji su ponajviše vezani za obnovu nakon potresa te razvoj, Dan Sisačko-moslavačke županije čestitao je svim žiteljima župan Ivan Celjak. „Kada razmišljamo o Sisačko-moslavačkoj županiji u širem kontekstu, izvan naših svakodnevnih aktivnosti, možemo zaključiti da smo ustrajni, da smo žilavi i snažni, da neprilike pretvaramo u prilike. Neprilike su bile Domovinski rat, poplave, klizišta, potres i to smo pretvorili u priliku, posebice ovu zadnju katastrofu koja nas je pogodila, a to je potres. Danas razvijamo zdravstveni sustav, sustav socijalne skrbi i obrazovanja, potaknuli smo povijesnu stanogradanju na području županije“ – kazao je Celjak i napomenuo kako smatra da je danas Sisačko-moslavačka županija poželjno mjesto za život. „Ojačali smo cestovnu infrastrukturu, obnovili smo mnoge ceste, izgradili smo mnoge ceste, ali najvažniji projekt za Sisačko-moslavačku županiju i za Grad Sisak je sigurno dovršetak autoceste do Siska. To je Vladin projekt i taj projekt će doprinijeti daljnjem razvoju gospodarstva na području naše županije. Sve ovo ranije navedeno, daje doprinos razvoju gospodarstva, međutim ona strateška prednost je blizina Zagreba i činjenica da je sada najpovoljnije i najjeftinije ulaganje za gospodarstvenike upravo na području Sisačko-moslavačke županije. Kada govorimo danas o našoj županiji, možemo zaključiti da smo zajedničke neprilike pretvorili u prilike, da razvijamo našu županija i da je danas Sisačko-moslavačka županija poželjno mjesto za život“ -zaključio je župan Celjak.

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske bio je Marin Piletić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. „Kada čovjek sebi zada cilj, kada je svjestan rana i izazova s kojima se ne svojom voljom, i ne voljom drugih nego nekih prirodnih nepogoda, suoči sa suzom u oku svojih sugrađana, svojih žitelja županije i kada te ciljeve pretvori u konkretne projekte, te projekte u tim i društvo koje će iste realizirati, onda zaista moramo reći da nam je drago doći na Dan Sisačko-moslavačke županije, Vama i Vašem timu čestitati na svemu ovome što ste postigli, prvenstveno Vi, Vaš tim, ovi ljudi koji su ovdje rekli, nećemo vrijediti ništa, ako ne budemo vrijedili sami sebi“ – istaknuo je Piletić.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora bila je Marijana Petir, saborska zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu. „Ove svečanosti su dobre jer imaju cilj rekapitulirati sve ono što smo napravili, sve ono što nas je nosilo prema naprijed i analizirati gdje još ima prostora za napredak. Zato čestitam župane Vama i svim Vašim suradnicima na svim ovim sjajnim projektima koje ste realizirali i kao što smo imali prilike čuti, Vlada Republike Hrvatske doista je sudjelovala u realizaciji svih ovih projekata i pomogla u onim trenutcima kada je Sisačko-moslavačkoj županiji bilo najteže. Veliki dio projekata koji se realiziraju, realiziraju se uz pomoć sredstava Europske unije što samo još jednom potvrđuje da je naše članstvo u Europskoj uniji itekako imaju smisla jer europski fondovi mijenjaju Hrvatsku“- rekla je Petir.

U sklopu Svečane sjednice Županijske skupštine dodijeljene su nagrade i priznanja. Nagrada za doprinos ugledu i promidžbi Sisačko-moslavačke županije u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je Branku Šubiću, petrinjskom ultramaratoncu i hrvatskom branitelju koji je osim višednevnih etapnih ultramaratona na području Republike Hrvatske u povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja, Dana branitelja Grada Petrinje i Dana oslobođenja Grada Petrinje, sudjelovao i u  nizu jednodnevnih akcija humanitarnog karaktera te dao svoj doprinos ugledu i promidžbi Sisačko-moslavačke županije.

Nagrada Sisačko-moslavačke županije za doprinos ugledu i promidžbi Sisačko-moslavačke županije u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je Udruzi vinogradara i voćara Moslavine „Lujo Miklaužić“ Kutina koja svojim radom te organizacijom manifestacije „Festival vina – MoslaVina Kutina“ i izložbom vina izvornih hrvatskih sorti pruža potporu domaćim proizvođačima u promicanju ponude autohtonih sorti vina, jača suradnju unutar regije i umrežavanje turističkih dionika s ciljem kreiranja inovativnih turističkih sadržaja te doprinosi ugledu i promidžbi Sisačko-moslavačke županije.

Nagrada Sisačko-moslavačke županije za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je Udruzi Lađarica Sisak, osvajačicama zlatnog odličja u 2023. godini, drugu godinu za redom, na 10. Maratonu lađarica u Metkoviću.

Nagrada za životno djelo posthumno dodijeljena je sisačkom novinaru i publicistu rodom iz Siska, Zdravku Strižiću, koji je kroz svoj bogat novinarski i publicistički rad gotovo do posljednjeg dana života izvještavao o svim važnim događajima iz područja gospodarstva, poduzetništva i obrtništva iz Sisačko-moslavačke županije. Svoju novinarsku karijeru započinje 1969. godine kao dopisnik tjednika Jedinstvo i zagrebačkog dnevnika Sportske novosti. Kao profesionalni novinar radio je u Jedinstvu, na Radio Sisku i u Vjesniku Željezare gdje je radio do gašenja lista 1995. godine. Od tada pa sve do umirovljenja 2010. godine profesionalno je radio u Večernjem listu. Posljednjih godina svoga života radio je kao dopisnik agencije HINA-e. Tijekom Domovinskog rata kao ratni reporter izvještavao je s ratišta u Slavoniji, Posavini, Banovini i Kordunu za što je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata te medaljama Bljesak i Oluja. Uz novinarski rad bavio se i publicističkim radom. S kolegom Vladimirom Pajtlarom izradio je prvi hrvatski novinarski leksikon- Leksikon novinarstva Sisačko-moslavačke županije. Preminuo je 7. siječnja 2024. godine. Nagradu je preuzela njegova supruga Mirjana Gerić Strižić.

U ime ovogodišnjih laureata na nagradama se zahvalila Andrea Borić iz Udruge „Lađarica“ Sisak. „Sisačko-moslavačka županija  obiluje uspješnim ljudima, klubovima, udrugama, raznim zajednicama i biti izabran u moru njih je čast i veliko zadovoljstvo, a napose i veliki motiv da i dalje radimo ono što najbolje znamo“, rekla je Borić.

U glazbenom dijelu programa nastupila je muška Klapa Kolapjani.