Održana 23. Smotra folklora Sisačko-moslavačke županije

U organizaciji Zajednici kulturno umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije, u suradnji s Hrvatskim saborom kulture i uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Sisačko-moslavačke županije, u subotu, 8. lipnja, održana je 23. Smotra folklora Sisačko-moslavačke županije „Martinski susreti“.

U dvije kategorije, izvorni i koreografirani folklor, predstavilo se 12 društava, od čega KUD „Ivančice“ i KUD „Moslavina“ iz Kutine  te  Matica slovačka Međurić i KUD „Šubić“ Novska u kategoriji koreografiranog folklora, a KUD „Moslavec“, Voloder, HKUD „Poculica“, Letovanić, HKUD „Radost“, Sela, KUD „Sunjanka“, Sunja,  KUD „Hrastovička gora“, Hrastovica,  KUD „Mijo Stuparić“, Velika Ludina, KUD „Banova Jaruga“, Banova Jaruga,  KUD „Repušnica“, Repušnica u kategoriji izvorni folklor.

Smotru, koja se održala u sklopu proslave Dana Sisačko-moslavačke županije, otvorila je predsjednica Zajednice i izaslanica župana, Ivanka Roksandić koja je istaknula zahvalnost svima koji čuvaju tradiciju i baštinu svoga kraja i koji su zalog za budućnost kulturnog amaterizma na području Sisačko-moslavačke županije. Napomenula je i kako Zajednica trenutno okuplja 80-ak članica, no svakim danom sve više raste, a isto tako raste i broj manifestacija. Zahvalila je pritom i domaćinima, OŠ Braće Radić i Općini Martinska Ves, a bez čije pomoći ova smotra ne bi trajala više od dva desetljeća.

Smotru su pratili selektori Hrvatskog sabora kulture, Tvrtko Zebec zadužen za ples, Tomislav Habulin zadužen za glazbu i Josip Forjan zadužen za narodno ruho, a koji su također naglasili važnost kontinuiranog održavanja smotri i ljepotu prikazanog.

Po završetku programa koji je trajao više od dva sata, zaključili su kako će našu Županiju na Susretima Hrvatskog sabora kulture što se tiče koreografiranih skupina predstavljati KUD „Šubić“ Novska, a u izvornoj kategoriji KUD „Moslavec“ iz Volodera, za „Vinkovačke jeseni“ predložili su HKUD „Poculica“ iz Letovanića, za „Đakovačke vezove“ KUD „Mijo Stuparić“ iz Velike Ludine, dok je HKUD „Radost“ iz Sela izabran za sudjelovanje na Smotri folklora „Na Neretvu misečina pala“ u Metkoviću sljedeće godine.

Fotografije: ZKUU SMŽ