Aktualni sat Gradskog vijeća Kutine

Vijećnik Drago Šparavac (HDZ)na Aktualnom satu postavio je pitanje zašto se klubovi koji imaju mladež putem Zajednice sportskih udruga ne mogu financirati iz stavke Škole nogometa kao npr. NK Moslavina jer sve ekipe imaju isti trošak, trenera, natjecanja i ostalo. Gradonačelnik je odgovorio kako ZSU ima svoje interne dokumente slične Zajednicama drugih gradova koji uključuju i kriterije o financiranju. Uputio je vijećnika na Zajednicu sportskih udruga i upravni odbor ukoliko ima prijedloga za izmjenu kriterija ili njihovo revidiranje, te po potrebi dodatno sufinanciranje. – Sredstava u sportu uvijek nedostaje, ali postoji otvorenost da se nekako pomogne klubovima i nađe rješenje osobito za one u malim u ruralnim sredinama- zaključio je Zlatko Babić

  Vijećnica Jasminka Molnar (SDP) zanimala se ponovno oko natječaja za Eko reci park, te ju je zanimalo i koliko je grad koštao catering prilikom proslave Svjetskog dana Roma. Proslava dana Roma, kako je odgovorio gradonačelnik, bila je u organizaciji Udruge Khali Sara, a on je na priredbi bio gost. Rekao je kako svaka nacionalna manjina može zatražiti pomoć oko sufinanciranja važnijih manifestacija, no ova je, kako ističe, bila većim dijelom financirana od strane Udruge Khali Sara.

 Što se tiče prodaje zemljišta u ILZ, natječaj nije završen, kako stoji u pisanom odgovoru koji je vijećnica dobila od prošle sjednice Gradskog vijeća. „Da bi grad prodao zemljište treba dobiti određene suglasnosti od Ministarstva financija koje zasada nismo dobili i ne možemo završiti natječaj i odabir ponude. Kad bude natječaj gotov dat ćemo sva obrazloženja“ – objašnjenje je gradonačelnika.

 Vijećnika Dražena Kindermana zanimalo je kada će biti zamijenjena javna rasvjeta LED rasvjetom, te kada će biti završena kanalizacija u Repušnici jer tamo je u planu pješačko biciklistička staza, da ne bi došlo do preklapanja radova. Pročelnik za komunalni sustav Eduard Gelešić odgovorio je kako je za ovu godinu planirano projektiranje kompletne LED rasvjete za cijeli Grad Kutinu, a i projektiranje pješačko biciklističke staze je u posljednjoj fazi te su svi bitni preduvjeti riješeni. Što se tiče kanalizacije i priključaka oni moraju biti završeni prije kretanja s radovima na pješačko biciklističkoj stazi da se ne mora ponovno kopati. Građevinska dozvola očekuje se za 2 mjeseca.

Slavko Snovak (HNS) pitao je kada će se ići na rekonstrukciju ceste prema Međuriću? Gradonačelnik je odgovorio kako je nužno obnoviti Županijsku cestu, duple trake ulice Kralja P. Krešimira IV, do prometnice u Međuriću. To su velika sredstva i Grad će sudjelovati sa ŽUC-om po modelu 50:50. U travnju će izaći natječaj za asfaltiranje ceste u Međuriću. Tamo je u dugoročnom planu i projektna dokumentacija za izradu pješačko biciklističke staze.
  Vijećnik Momir Rajšić (Laburisti) postavio je pitanje što će biti sa započetom investicijom na području bivše stolarije koju je nazvao deponijom građevinskog otpada, hoće li to biti stvarna investicija i hoće li taj zastoj utjecati na izgradnju kružnog toka?


„Mi smo dobili građevinsku dozvolu za izgradnju kružnog toka, nositelj izgradnje su Hrvatske ceste, ali oni će tome pristupiti isključivo nakon izdavanja građevinske dozvole za izgradnju trgovačkog centra tzv. Retail parka. Od njih još nismo dobili zahtjev za izdavanje dozvole. Investitor u komunikaciji kaže da još uvijek rade na doradi projektne dokumentacije obzirom da budući korisnici tog prostora imaju određene zahtjeve i mi smo strpljivi“, odgovor je gradonačelnika. Građevinski materijal koji se tamo nalazi, kako je više puta rečeno, trebao bi zbog poroznog tla biti ugrađen u temelje budućeg projekta.
  Vijećnicu Milenu Šimundić (HDZ) zanimalo je u kojoj su fazi radovi uređenja Dnevnog boravka u Domu za starije u Kutini. On bi trebao poslužiti onima koji nisu smješteni u Domu, kako bi mogli koristiti usluge prehrane i doći na druženje.
– Što se tiče Dnevnog boravka u pripremi je projektna dokumentacija u sklopu postojećeg Doma za starije, ali priprema se i projektna dokumentacija za izgradnju kuća na Brunkovcu gdje će biti smješteni sugrađani starije životne dobi, a to bi bilo također u sklopu Doma za starije i nemoćne Sisak- odgovor je na vijećničko pitanje

  Nezavisni vijećnik Ivica Glibo postavio je pitanje vezano uz demografiju, jer ta stavka u proračunu nije povećana, a to je po njemu krucijalno pitanje. Iz opširnog odgovora gradonačelnika da se zaključiti kako je većina projekata koji se rade u Gradu usmjerena na stvaranje boljih uvjeta za mlade, od stambene izgradnje do ulaganja u poslovne zone, vrtiće i društveni život, te se na tome radi sveobuhvatno, s više aspekata.