Rezanje keramičkih pločica – najbolji alati i savjeti

SPONZORIRANI ČLANAK

Nakon što je vaš projekt pločica isplaniran i vaše pločice kupljene, na kraju dolazi vrijeme da razmislite o tome kako rezati svoje pločice. Čak i najjednostavniji posao postavljanja pločica zahtijeva neku vrstu rezanja – bilo da se komadi postavljaju u kutove ili da se zaobilaze prepreke .
Rezanje pločica zahtijeva dodatnu pozornost na preciznost – neravna ili loše poravnata pločica može predstavljati opasnost od spoticanja, može se odlomiti ili napuknuti.
Ako odlučite sami rezati pločice, kupite oko 10 posto više u materijalu za pločice kako biste uračunali pogreške ili pogrešne proračune.

Priprema prije rezanja pločica
1.  Sigurnost
Rezanje pločica je riskantno bez odgovarajuće zaštitne opreme kao što su rukavice,  zaštitne naočale, zaštita za sluh, respirator ili maska za lice.
Koristite odgovarajuću zaštitu kada koristite električni alat za rezanje pločica jer je finu prašinu koju proizvodi teško očistiti i nezdravo je udisati.
Postavite svoj radni prostor vani ako možete. Ako morate raditi u zatvorenom prostoru, upotrijebite plastične folije za prekrivanje izloženih površina i otvora kako biste zadržali prašinu. To uključuje odvode, ventilacijske otvore, vrata i prozore. Imajte pri ruci usisivač za skupljanje prašine.

2.  Alati
Materijal s kojim radite kao i oblik reza koji vam je potreban podrazumijeva različite metode i alate.
Većina opreme za rezanje pločica koristi mjerenje i označavanje pločica, lomljenje ili rezanje i, na kraju, zaokruživanje rubova. Za neke poslove potrebno je više alata. Znajte s kojom pločicom radite, koliko ćete pločica rezati i koje točno rezove trebate napraviti. To će vam omogućiti da odaberete odgovarajući rezač pločica za svoju operaciju postavljanja.

Popis najčešće korištenih alata
•   Ručni rezač pločica
•   Kutna brusilica
•   Kliješta za pločice
•   Mokra pila
•   Vakumski nosač s pumpicom

BIHUI razvija kvalitetne i profesionalne alate i strojeve za polaganje pločica, alat za rezanje pločica velikog formata za sve vrste keramičkih i porculanskih pločica.
Ukoliko se odlučite na online kupovinu, posjetite našu web trgovinu veker.hr, gdje možete pronaći
široki asortiman BIHUI alata te sigurnosnu opremu.