Održan prvi odabir pastuha hrvatskog hladnokrvnjaka

Središnji savez udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka u Popovači je od 15.-17. ožujka organizirao odabir pastuha ove pasmine, a predvedeno i ocijenjeno je njih više od 200 iz cijele Hrvatske. Upravo zbog tog velikog broja, po prvi puta ovaj se događaj odvijao tijekom tri dana.

Licenciranje se provodi kod pastuha starih najmanje 3 godine, a cilj mu je očuvanje pasmine budući da se za daljnji rasplod može koristiti samo materijal ocijenjenih pastuha, pojasnio je jedan od ocjenjivača, Bruno Kosar.

Sisačko-moslavačka županija, odnosno Grad Popovača, koji je i domaćin ovog odabira, može se nazvati reprocentrom za ovu pasminu, a ova godina, baš poput lanjske, besprijekorna je, naglasio je Miško Šklempe, predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka.

„Na razini države brojimo više od 33 tisuće grla, a oko 12 tisuća odnosi se na hladnokrvnjake.  Sisačko-moslavačka županija ima najveći broj konja, ali najviše hladnokrvnih ima Ličko-senjska, razlog tome su pašnjačke površine i sam način držanja konja. Za konstantan rast broja grla svakako je zaslužno više razloga, a najvažniji su poticaji i sigurno talijansko tržište“ – pojasnio je Šklempe i istaknuo kako se nada da će brojnost konja jednog dana doseći 100 tisuća grla, ali i da će naš narod spoznati kvalitete konjskog mesa te ga konzumirati u većoj mjeri, a što je i cilj saveza.

Iz Sisačko-moslavačke županije, među brojnim uzgajivačima, pastuhe je na ocjenjivanje predvodio i Slaven Kolarić, jedan od zaposlenika Saveza.  „Trenutno brojim stotinjak grla. Za uzgoj konja sam se odlučio jer su mi oni ljubav iz djetinjstva, ali i zbog ekonomskih razloga.“

Konjogojstvo je grana stočarstva koja ima najveći porast u broju grla i uzgajivača u zadnjih nekoliko godina, a podrška i poticaji od velikog su značaja za uzgajivače. Uz državnu, lokalna i regionalna vlast redovito to prati, stoga je, među brojim posjetiteljima, događaju prisustvovala pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirode Anita Sinjeri-Ibrišević. „SMŽ posebno je ponosna jer je na vrhu RH po uzgoju konja. Dugi niz godina potiče uzgoj i držanje autohtonih pasmina i ovakav vid stočarenja koji nam je bitan i za naše Lonjsko polje.  Bilo je teških vremena, kada su naši uzgajivači jedva opstajali, a danas se situacija znatno promijenila i želimo da se tako i razvija.“ – rekla je pročelnica.

Određene zaključke uz ovogodišnji postupak licenciranja iskazao je Mato Čačić, načelnik Sektora za stočarsku proizvodnju pri Ministarstvu poljoprivrede, a koji je također bio jedan od ocjenjivača.

„Možemo reći da je samo stanje uzgoja iz godine u godinu sve bolje. Što se tiče samog uniformiranja i genetskog napretka, svake godine on je sve vidljiviji te mi planiramo isti podići na još višu razinu budući da je brojnost zadovoljavajuća. Kao stručna osoba osjećam potrebu, ali i zadovoljstvo da uzgajivačima pomognem i da se pasmina i dalje razvoja.“ – rekao je Čačić.

Hrvatski hladnokrvnjak naša je najbrojnija izvorna pasmina konja. Budući da uzgoj nisu poremetili pandemija i potres, nadamo se da ima budućnost te da će i dalje biti dio tradicije, folklora i kulture življenja u mnogim ruralnim dijelovima Hrvatske.