Isplata 60% ukupnog iznosa štete od elementarne nepogode

Gradu Kutini su odobrena novčana sredstva u iznosu od 808.390,40 eura za ublažavanje i uklanjanje posljedica od elementarne nepogode olujni i orkanski vjetar na području Grada Kutine nastalih u srpnju 2023. godine te od idućeg tjedna kreće isplata preostalog iznosa. Naime, prethodno je donesena odluka o isplati 10,08% sredstava koja je dopunjena s još 49,92% sredstava od utvrđene štete na obiteljskim i višestambenim neosiguranim objektima.

Na temelju Rješenja Vlade Republike Hrvatske o odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske, Odluke Skupštine Sisačko-moslavačke županije o kriterijima za dodjelu sredstava pomoći za ublažavanje i uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda, te Odluke Župana Sisačko-moslavačke županije o dodjeli sredstava pomoći za ublažavanje i uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda, Gradu Kutini su odobrena novčana sredstava za pokriće od 60% od utvrđenih šteta nastalih na obiteljskim i višestambenim neosiguranim objektima u vlasništvu fizičkih osoba.

Sukladno navedenom, ukupna priznata šteta za područje Grada Kutine iznosi 1.347.317,32 eura za obiteljske i višestambene neosigurane objekte u vlasništvu 752 fizičkih osoba, a iznos za isplatu iznosi 808.390,40 eura. Procjena štete za područje Grada Kutine iznosi 14.127.621,65 eura za 1.171 prijavljenih osoba.

Dodjelom od 49,92% (672.580,81 eura) i prethodnom dodjelom od 10,08% (135.809,59 eura) osigurana su sredstva do 60% iznosa utvrđenih šteta na obiteljskim i višestambenim neosiguranim objektima u vlasništvu fizičkih osoba.

Sredstva će se dodijeliti odlukom Gradonačelnika Grada Kutine na transakcijske račune navedenih osoba.

„Iznimno mi je žao što je spomenuto nevrijeme zadesilo naš kraj, izazvalo osjećaj straha i  nesigurnosti u svim sugrađanima te pozdravljam odluku o isplati sredstava kojima je za cilj ublažiti posljedice nevremena. Još jednom se zahvaljujem svim žurnim službama koje su odmah krenule na teren te unatoč velikom broju zaprimljenih dojava uspjele sanirati to sve u realnom roku. Kutinske žurne službe, ali i sugrađani pokazali su suosjećanje koje nas je podsjetilo i tada kako nismo sami te da uz pomoć susjeda, prijatelja i svih oko nas možemo učiniti puno više!“, rekao je gradonačelnik Zlatko Babić. (izvor: kutina.hr)