“Moslavina oživljena 2” promovirana u Popovači

U Knjižnici i čitaonici Popovača, 15. ožujka, održana je promocija najnovijeg izdanja književnika, povjesničara, bivšeg političara i diplomata, Đure Vidmarovića, „Moslavina oživljena 2“.

Kako je istaknula ravnateljica knjižnice Ivana Vlašić, ovo djelo objavljeno prošle godine, nastavak je na „Moslavina oživljena 1“ iz 2020. godine, a čije je izdanje i ovoga puta podržao Ogranak Matice hrvatske u Kutini.

U njemu, na 340 stranica, kroz poglavlja Književnost, Umjetnost, Tradicijska i folklorna baština, Povjesnica i Umjesto pogovora piše o svoja tri zavičaja, Moslavini, Zapadnoj Slavoniji i Lonjskom polju, u kojima se rodio, odrastao i školovao i kojima se uvijek rado vraća.

Piše tako o događajima i osobama koji su vrijedni i koji su obogatili Moslavinu. Prikazao je rad mnogih umjetnika, književnika i publicista poput Višnje i Zorke Sever, Mije Stuparića,  Dragutina Pasarića, ali i svećenika Alojzija Petranovića, kao i rad manje poznatih, a za Popovaču značajnih imena, Rose L. Harper, Luke Tomca, Jadranke Del Ponte te generala Zvonimira Červenka.

„Budući da bi se o Moslavini mogla pisati i treća knjiga, drugom je obuhvatio ono što u prvu nije stalo, a ostat će građe i za neki nastavak.“ – rekla je Katarina Brkić, a o knjizi je uz nju i autora govorio i urednik, dr. Dražen Kovačević.

Đuru Vidmarovića tom su prigodom pozdravili brojni gosti, među kojima i gradonačelnik Josip Mišković, zahvalivši mu jer se uvijek zalagao za interese Moslavine.

Predstavljanja knjige svojim su glazbenim izvedbama oplemenile članice ženske vokalne skupine „Kutinske dunje“.