Ministrica Vučković održala sastanak s predstavnicima Odbora za ratarstvo HPK

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u srijedu 31. siječnja 2024. s državnim tajnicima Tugomirom Majdakom i Mladenom Pavićem, ravnateljicom Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandrom Zokić i posebnim savjetnikom Ivom Grgićem održala sastanak s predstavnicima Odbora za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore na temu aktualnog stanja na tržištu u sektoru ratarstva i programa pomoći za proizvođače.

Kako su sudionici današnjeg sastanaka i istaknuli, sektor ratarstva dulje vremena izložen je pritisku u pogledu likvidnosti, nepovoljnih klimatskih prilika, nižih prinosa i rasta cijena te ova proizvodnja uslijed utjecaja klimatskih promjena i geopolitičkih kretanja nastavlja biti pod visokim rizikom, a zbog svih izazova mnogi proizvođači neće moći pokriti svoje troškove proizvodnje. 

Vlada RH je u studenom 2023. godine donijela Odluku o Programu potpore za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektoru ratarstva vrijednom 10,1 milijuna eura kojim se nastojalo nadoknaditi dio porasta troškova proizvodnje, osigurati likvidnost poljoprivrednih gospodarstava te posljedično zadržati postojeća razina zaposlenosti i spriječiti poremećaji u opskrbi, kako prerađivačkog sektora, tako i krajnjih potrošača.

Ministrica Vučković istaknula je kako je odaziv na javni natječaj bio visok te je prijavljeni broj proizvođača i površina ratarskih kultura bio viši od očekivanog što je dovelo do nižeg konačnog intenziteta potpore po hektaru, stoga je Ministarstvo poljoprivrede pripremilo dodatni Program potpore za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektoru ratarstva, u ukupnoj vrijednosti od 10 milijuna eura, a koji je danas predstavljen članovima Odbora za ratarstvo HPK.