Gradsko vijeće Popovače raspravljao o problemima u Vatrogasnoj zajednici

Vatrogasna zajednica Grada Popovače krajem prošle godine ostala je bez zapovjednika, a početkom ove i bez predsjednika. Provedeni su izbori za istog, za čelnu je poziciju tog tijela izabran Dražen Kocet, no, uložen je prigovor te će konačan sud o njegovu imenovanju dati nadležna županijska i državna upravna tijela.

Vijećnik Branko Gregurek (HDZ) izrazio je zabrinutost zbog novonastale situacije te je za komentar iste zamolio gradonačelnika na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća.

Vijećnik Gregurek napomenuo je i kako grad nema javnu vatrogasnu postrojbu već o sigurnosti brinu stožerna i dobrovoljna vatrogasna društva. Istaknuo je i kako su stožerna društva nezadovoljna jer nisu dobili povećane naknade koje im je gradonačelnik obećao.

Gradonačelnik Josip Mišković vezano uz ovu temu istaknuo je prisustvo na sastanku koji je organizirala Vatrogasna zajednica Sisačko-moslavačke županije, a na kojem su bili i predstavnici svih popovačkih DVD-ova. „Jako sam razočaran tom situacijom. Do nje je došlo isključivo zato jer se u vatrogastvo umiješala politika. Osobni i politički interesi izazvali su ovaj nered, a sada u tome sudjeluje i županijska Vatrogasna zajednica koja proziva važenje statuta gradske Vatrogasne zajednice, a na koji je prethodno dala suglasnost.“ – napomenuo je gradonačelnik i potvrdio kako postoji pritisak na određena relevantna tijela. „Pišu se pritužbe, traži se izlazak inspekcijskih službi. Nalaze se određene stvari koje sada ne valjaju, a u proteklih 19 godina otkako djeluje naša zajednica bile su važeće.“ – rekao je gradonačelnik i zaključio kako vatrogastvo ne bi trebali biti pod utjecajem politike.

„Društva i zajednicu trebaju činiti prijatelji i braća koji su spremni pomagati u nevolji. Vatrogastvo bi se i dalje trebalo temeljiti na dobrovoljstvu, ljubavi, solidarnosti…. Nažalost svega toga polako nestaje i zato dolazi do stvari koje nisu dobre. Mi ovdje u svojoj kući moramo napraviti reda. To nam neće napraviti niti županijska niti državna zajednica. Jasno se zna tko u našoj zajednici sukladno svom vatrogasnom statutu može što obavljati  i demokracija se pritom mora poštivati.“ – prokomentirao je Mišković.

Vezano uz naknade, čijem se povećanju ne protivi, napomenuo je kako se taj problem ne može riješiti dok se ne riješi trenutni statut zajednice. U konačnici, o njihovoj će visini odlučivati novooizabrano vodstvo.