Predsjednik Vlade RH u posjeti Petrinji

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković boravio je prošloga tjedna u Sisačko-moslavačkoj županiji. Ispred višestambenih zgrada u Turkulinovoj ulici u Petrinji, uz potpredsjednike Vlade, župana Ivana Celjaka i ministre, uručeni su ugovori o najmu obiteljima koje su prije potresa koristili državne nekretnine te obiteljima koji čekaju obnovu svojih domova. Riječ je 128 stambenih jedinica u 8 zgrada koje je izgradila država iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Useljenje prvih obitelji predviđeno je već početkom siječnja.

Predsjednik Vlade RH zahvalio je svima koji su se angažirali u sanaciji štete od potresa te izjavio kako je proces obnove strukturiran zakonski, financijski i operativno.

„Tri godine nakon potresa obnova ima svoju dinamiku koja dolazi u fazu gdje su itekako vidljivi i opipljivi rezultati procesa obnove. Koncept visokih protupotresnih, suvremenih standarda konstrukcijskih obnova jest nešto sporiji i skuplji, ali je dugoročno sigurniji i isplativiji”, izjavio je Plenković. Dodao je kako je Vlada, razmatrajući dinamiku obnove, procijenila da ovakve projekte gradnje stanova treba nastaviti te je u planu izgradnja još 36 zgrada, od čega 20 u Sisku, a sve te zgrade bit će financirane sredstvima državnog proračuna.

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić izjavio je kako je u obnovni napravljeno puno posla, ali da još puno toga treba napraviti. Dodao je kako je obnova važna za revitalizaciju i vraćanje života na područje Banovine.

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes rekla je kako su zajedničkim snagama Grada Petrinje, Sisačko-moslavačke županije, ministara koji su svakodnevno bili na terenu, uz podršku predsjednika Vlade, obnovljene ceste, domovi i zgrade javne namjene.

Župan Ivan Celjak istaknuo je kako je u mislima sa svojim sugrađanima koji su u strašnom potresu izgubili živote i svoje domove, a Sisačko-moslavačka županija pretrpjela je veliku materijalnu štetu.

„Mnogi od vas koji ste ovdje prisutni, u ovim zgradama i stanovima pronaći ćete novi dom. Također, želim zahvaliti svima koji su od prvog dana uključeni u sanaciju od posljedica potresa, prvenstveno Vladi Republike Hrvatske, svim volonterima, stanovnicima Sisačko-moslavačke županije, sastavnicama Stožera civilne zaštite i svim ljudima dobra srca koji su u ove protekle tri godine bili dan i noć uz Sisačko-moslavačku županiju i uz grad Petrinju“, izjavio je župan Celjak.

Nastavljajući svoj obilazak Petrinje, predsjednik Vlade obišao je zgradu Općinskog suda u Petrinji gdje su pri završetku radovi, potom zgradu Hrvatskog doma na kojoj traju radovi cjelovite obnove te gradilište zgrade Gradske munjare u kojoj će se nakon obnove nalaziti multimedijalni centar.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, uz potpredsjednike Vlade, župana Ivana Celjaka i ministara obišao je i jednu od dvije lokacije županijskog naselja Petrinia u kojem će biti smještene obitelji čiji su domovi stradali u potresu, a nakon što se njihovi domovi obnove, županijsko naselje koristit će umirovljenici i osobe starije životne dobi.

Novi Zakon o obnovi koji je donesen u veljači ove godine, omogućio je Sisačko-moslavačkoj županiji, uz obnovu objekata javne namjene, gradnju kuća za privremeno stambeno zbrinjavanje. Županija je od ožujka provela sve potrebne postupke, od izrade projektne dokumentacije, ishođenje dozvola do izgradnje montažnih kuća u Sisku, Glini i Petrinji u kojima će u budućnosti svoje zlatne godine moći provesti oko 650 umirovljenika. U naselju Petrinia u Petrinji na dvije lokacije je 57 objekata od 45 m2, a kuće su već opremljene i bit će spremne za useljenje krajem siječnja.

„Sisačko-moslavačka županija, u suradnji s Vladom RH, na području grada Petrinje do sada je obnovila šest i izgradila dvije škole, što je rezultiralo povećanjem broja upisanih učenika u prve razrede osnovnih škola. Osim što smo vratili Učiteljski fakultet na području grada Petrinje, pružili smo potporu i studentima kroz jednokratne potpore za svakog studenta koji ima prebivalište na području naše županije što je rezultiralo povećanjem broja upisanih studenata za 30%. U zdravstvenom sustavu obnavljamo i gradimo nove zgrade na području grada Petrinje s kojima će se nakon obnove ujedno i povećati kapacitet palijativne skrbi za više od 80%. Oštećene i uništene su zgrade u sustavu zdravstva, obrazovanja, socijalne skrbi, gospodarski i poljoprivredni objekti, cestovna infrastruktura i u posljednje tri godine vrlo snažno se radi na obnovi obiteljskih kuća, višestambenih zgrada i na obnovi objekata javne namjene“, izjavio je župan te dodao kako tri godine od potresa možemo reći da smo zadovoljni s obzirom na to da će Petrinja imati bolji i kvalitetniji sadržaj u odnosu na ono što je imala prije potresa.

Predsjednik Vlade RH obišao je i Edukacijsko-prezentacijski centar Natura, projekt Sisačko-moslavačke županije koji je pobijedio u natječaju “Izbor za najbolji EU projekt 2023”. Vrijednost radova na centru iznosila je 2,3 milijuna eura od čega je 85 posto europskih sredstava osiguranih putem Operativnog programa konkurentnost i kohezija. Centar nudi raznolik sadržaj svim posjetiteljima, od djece predškolske dobi pa sve do sugrađana starije životne dobi, a obuhvaća dva kompletno opremljena objekta i edukativni park od 10 tisuća kvadrata s video i multimedijalnim sadržajima.

Obilazak Petrinje završio je kratkim posjetom obitelji Krznarević koja je nedavno uselila u izgrađenu zamjensku kuću.