Održana 30. Zimska škola folklora

Velikim svečanim koncertom polaznika u Koprivnici je održana jubilarna, 30. Zimska Škola hrvatskog folklora.

Riječ je o projektu Hrvatske matice iseljenika, koji je od 3. do 12. siječnja okupio 105 polaznika: 70 plesača, 15 tamburaša i rekordnih 20 polaznika na kolegiju tradicijska glazbala.

Na ovogodišnjoj Zimskoj školi učilo se o  narodnom ruhu, pjesmama i glazbalima te narodnim plesnim običajima panonskog etnokoreološkog područja.

Uz očuvanje, jačanje i promicanje hrvatskog identiteta kroz tradicijsku kulturu, ovom je školom nastavljeno i umrežavanje kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske i svijeta.

Zaslužni za program ovogodišnje škole su programski stručni voditelj te voditelj odjela plesa Andrija Ivančan, Tibor Bün koji je vodio odjel tambure, te Vjekoslav Martinić, glazbeni pedagog i poznati majstor izrade tradicijskih glazbala iz Garešnice, koji je vodio odjel tradicijskih glazbala. Gost predavač i ovoga je puta bio maestro Siniša Leopold. Uz njih su predavali vrsni stručnjaci folkloristi i etnokoreolozi kao i renomirani istraživači hrvatskoga folklora.

Pjesme i plesove Posavine, Bilogore, Sjeverne i Južne Moslavine polaznicima je prezentirala poznata kutinska etnologinja i muzejska savjetnica Slavica Moslavac, uz korepeticiju Lane Moslavac.

Asistenti škole i ovoga su puta bili Martin Durbek iz Repušnice te Filip Martinić iz Garešnice.

Osim toga, spomenuti vrijedi kako je Školu 1964. godine utemeljio hrvatski etnolog i folklorist dr. sc. Ivan Ivančan, tako da Škola ove godine slavi i 60. obljetnicu postojanja.