29. Smotra pjevačkih skupina “Kutina 2023.”

U Kutini je, u organizaciji Gradskog saveza KUD-ova održana 29. Smotra pjevačkih skupina Kutina 2023. Tom su se prilikom predstavili KUD-ovi koji su članovi Gradskog saveza, uz gošće, pjevačke skupine Rusalke i Kutinske dunje.
 

Deset gradskih KUD-ova predstavilo se sa svojim pjevačkim skupinama kako bi se pokazalo da uz folklor, KUD-ovi snažno njeguju pjevanje kao sastavni dio rada svoga društva. Svi su oni imali i glazbenu pratnju, koja je također sastavni dio rada jedne folklorne skupine. Kutina ima prilično velik broj KUD-ova koji vrlo vrijedno rade na očuvanju svoje tradicije što su uspješno predstavili i na ovoj smotri, a najmlađe folklorašice KUD -a Repušnica koje su uručivale priznanja predstavnicima KUD-ova dokaz su da se puno radi s djecom i mladima, što je osobito važno.


 KUD-ovi Kutine prepoznati su diljem Hrvatske, a nastupaju i u inozemstvu. Ova smotra nije bila natjecatejskog karaktera, već je bila prilika publici pokazati rad KUD ova sa šireg područja Kutine. Tako su se predstavili KUD-ovi: Seljačka sloga, Husain, Repušnica, Ilova, KUD Moslavina, Banova Jaruga, Šartovac, Češka beseda Međurić, Matica slovačka Međurić, te KUD Ivančice. Zanimljivo je bilo vidjeti i folklor Čeha i Slovaka, kao članica Gradskog saveza KUD-ova.

Svima njima zahvalio je presjednik Gradskog saveza KUD-ova Darko Preglej, dok je smotru otvorila ravnateljica POU Kutina Sanja Feltrin. Tom prilikom  uručeno je priznanje i voditeljici smotre Karmen Valenti, za osvojeni Zlatni mikrofon za emisiju “Bakina škrinjica” koja se bavi promicanjem tradicijskog stvaralaštva Posavine i Moslavine.