Na Svećeničkom danu o koncelebraciji

Svećenički dan Sisačke biskupije održan je u četvrtak, 9. studenoga u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića. Predavanje na temu „Koncelebracija: povijesno – liturgijsko – pastoralna perspektiva“ održat će predstojnik biskupijskog Ureda za liturgiju mr. sc. Hrvoje Zovko.

Uvodeći okupljene u temu predavanja predavač je istaknuo važnost koncelebracije činjenicom da se radi o prvom obredu potpuno obnovljenom prema načelima koncilske konstitucije o svetoj liturgiji Sacrosanctum Concilium [Ecclesiae semper, 7. ožujak 1965.]. Kontinuitet koncelebracije ima u većoj ili manjoj mjeri neprekinutu liniju u Crkvi istoka i zapada sve do danas te je koncilska vizija i postkoncilska reforma, prije suočavanja s pitanjima kako činiti uglavnom rubricističke naravi, usmjerila pogled u pitanje što se čini i zašto.

Prva stoljeća poznaju gotovo samo koncelebrativan način slavljenja mise u kojemu biskup s đakonima, te prezbiterima i narodom čini ono što je Krist činio te se u celebraciji koja je čin zajednice prikazuje i realizira jedinstvo Crkve. U zapadnoj Crkvi na gotovo tisuću godina, osim u prilikama prezbiterskog i biskupskog ređenja, nestaje koncelebracije, sve to 1965 godine. Crkva prestaje biti subjekt slavlja te se celebracija svodi na čin posvete koji čini isključivo svećenik. Predavač je temu koncelebracije sagledao kroz četiri aspekta.

Prvo je nakon uvoda obrađeno terminološko pitanje pojma (kon)celebracije. Zatim se suočilo s fenomenom kroz povijena razdoblja gledajući razvoj, a temeljeći se na biblijskim, patrističkim i liturgijskim izvorima. Treći korak bio je liturgijska reforma te Drugi vatikanski koncil i postkoncilska reforma s nastojanjem povratka ad fontes po pitanju koncelebracije. Na kraju je, analizirajući izabrane dijelove aktualnog Misala, a napose njegovih Općih uredaba, otvoreno pitanje pastoralne perspektive i aktualne problematike koncelebrirane svete mise. Nakon predavanja uslijedila je zanimljiva diskusija.

U drugom dijelu susreta biskup Košić je izvijestio o aktualnostima i nadolazećim događajima u biskupiji. Podsjetio je kako će uskoro s radom krenuti Katolička osnovna škola u Sisku i Katolička gimnazija u Popovači te je pozvao svećenike da o tome obavijeste svoje vjernike, posebno zainteresirane roditelje kao i s činjenicom da 1. prosinca kreću predbilježbe za upis. Poseban osvrt dao je na aktualni biskupijski sinodalni hod čiji je prvi dio u završnoj fazi, a u korizmi kreću prva zasjedanja.

Najavio je i kako će uskoro biti imenovani članovi Sinode njih ukupno 110. Biskup je i najavio 14. obljetnicu ponovne uspostave Sisačke biskupije koja će biti obilježena 5. prosinca te posvetu novog oltara i blagoslov u potresu stradale crkve u Gori 8. prosinca. Susret ovogodišnjih stipendista i prijatelja Zaklade „Fra Bonifacije Ivan Pavletić“ održat će se 9. prosinca, a blagoslov u potresu stradale crkve u Maji 17. prosinca.

Na kraju svoje planove i aktivnosti za buduće razdoblje predstavili su i povjerenici i voditelji pojedinih ureda.

Izvor: Sisačka biskupija