Ministarstvo poljoprivrede donijelo Rješenje o priznavanju oznake “Dokazana kvaliteta” za med

Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Rješenje o priznavanju oznake “Dokazana kvaliteta” za med.

Ovaj zahtjev podnio je Hrvatski pčelarski savez nakon provedenog zakonski propisanog postupka koji uključuje stručnu provjeru Specifikacije proizvoda, postupak nacionalnog prigovora te postupak notifikacije na EU razini.

Iz Ministarstva su naglasili kako su uspostavili dobrovoljni nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda “Dokazana kvaliteta” u cilju isticanja više kvalitete hrvatskih proizvoda i postizanja još veće prepoznatljivosti i promocije domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na tržištu.

Na ovaj se način, naglašavaju, omogućuje proizvođačima isticanje hrvatskog podrijetla te višu kvalitetu proizvoda koji imaju posebne karakteristike unutar pojedinih sektora, a koje su više od propisanih pojedinim zakonodavstvom za tu hranu.

Dodaju kako se u ovaj sustav mogu uključiti svi sektori proizvodnje i prerade. Trenutno su još priznate ove oznake koje se odnose na sektore voća, konzumnih jaja, povrća, mesa peradi, mlijeka i mliječnih proizvoda, svježeg svinjskog mesa i junećeg mesa.

Oznaka „Dokazana kvaliteta“ za med ima izuzetno veliku vrijednost za pčelare u našoj županiji, županiji s najvećim brojem pčelara i košnica u Hrvatskoj. Trenutno 900-tinjak pčelara brine o oko 52 tisuće košnica, a produkt njihovog ovogodišnjeg rada iznimne je kvalitete, što potvrđuju rezultati senzorskih analiza meda koje su nedavno provedene.