Danima više života

Zaklada Sandra Stojić na središnjem trgu u Kutini uz Dan hospicija i palijativne skrbi organizirala je za građane ostavljanje poruka umrlima na Drvu sjećanja i puštanje svjetlećih lampiona u znak pozdrava i sjećanja na sve one ljude koji nisu s nama fizički.
Dan hospicija u svijetu se ove godine obilježava 14. listopada pod motom; Suosjećajne zajednice – zajedno za palijativnu skrb.
„Svaka osoba ima pravo na palijativnu skrb i na dostojanstvenu brigu do samo kraja. To nije briga samo jednog pojedinca ili zdravstvenog sustava, nego cijele naše lokalne zajednice.“, istaknula je Biserka Stojić, upraviteljica Zaklade Sandra Stojić te je zahvalila brojnim građanima koji su došli na Trg obilježiti Dan palijativne skrbi i na taj način dati potporu Zakladi Sandra Stojić, koja je bila prva Zaklada za palijativnu skrb u Hrvatskoj.
Inicijativa za osnivanje zaklade predstavljena je uz Dan hospicija 2010. godine. Zaklada je od tada pokrenula i provela brojne projekte i aktivnosti u pružanju pomoći građanima koji su teško bolesni, usamljeni i zaboravljeni.
Zaklada je prva u Hrvatskoj osnovala i mobilni tim za palijativnu skrb. Zaklada i danas provodi nekoliko projekata i svakodnevno pomaže i vodi brigu o palijativnim pacijentima. Također Zaklada Sandra Stojić pokrenula je i promjene u sustavu zdravstvene skrbi te svojim prijedlozima i iskustvom sudjeluje u promjenama u zdravstvenom sustavu kako bi palijativna skrbi bilo dostupno pravo pacijenata.
Sudionici obilježavanja Dana hospicija poslali su poruku svim građanima: Nije važno koliko ti dana traje život, važno je danima dati više života.


Zaklada Sandra Stojić osnovana je 2011. godine i ove godine obilježava 10 godina svog postojanja. Neprofitna je organizacija civilnog društva koja se bori za prava i skrb o onima koji boluju od neizliječivih bolesti i onih koji su na kraju svojeg životno puta. Prva je organizacija koja promiče i potrebu i važnost palijativne skrbi u obitelji, osigurava sredstva za razvoj palijativne srkbi usmjerene potreba obitelji u Republici Hrvatskoj.
Osim toga razvija i potiče širenje filantropije i zakladništva, zagovara ljudska prava, promiče društvenu solidarnost i socijalnu uključenost. Također radi na promicanju zdralvja i prevenciji bolesti i ovisnosti. Provodi savjetovanje i daje psihocosijalnu podršku palijativnim pacijentima i njihovim obiteljima, potiče razvoj i širenje volonterstva te izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja. Iako je osnovana kao privatna, Zaklada sada djeluje za opće dobro i najvažniji cilje je podizanje kvalitete života građana.