U Krapju održani Dani graditeljske baštine

U Krapju, europskom selu graditeljske baštine, prošle je subote, 23. rujna, unatoč lošem vremenu, održana tradicionalna manifestacija „Dani europske baštine“, koja se održava svake godine od 1995. kada je ovo selo u jasenovačkoj posavini proglašeno selom graditeljske baštine.

Cilj je promocija kulturnih, povijesnih i tradicijskih vrijednosti jasenovačke posavine, stoga su i ovoga puta na jednom mjestu održane radionice, edukativni programi, prezentacija starih zanata, kušanje autohtonih domaćih jela i pića, bogat kulturno-umjetnički program te suživot čovjeka i prirode.

Manifestacija je održana u organizaciji JU PP Lonjsko polje, Općine Jasenovac i TZ Općine Jasenovac, kao i brojnih domaćih udruga, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH. Svečano ju je otvorila izaslanica ministrice kulture i medija, ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Anuška Deranja Crnokić, a nazočnima su se obratili i načelnica Općine Jasenovac Marija Mačković, te ravnatelj JU PP Lonjsko polje Domagoj Šajatović.

Program su započeli članovi Povijesne postrojbe Gradiške pukovnija Novska, a nastavljen  je nastupima kulturno-umjetničkih društava.

U sklopu manifestacije održana je i 2. Revija narodnih nošnji pod nazivom „Odavde pa do Srijema l’jepše cure od Posavke nema.” Povjerenstvo u sastavu Slavica Moslavac, Marija Kos Šaka i Jasminka Bradašić odabralo je najoriginalnije narodne nošnje. Uz dva priznanja koja su P primile Žana Jozić iz KUD-a Šubić Novska i Silvija Rožić iz FA Petrinjčica, povjerenstvo je za drugu pratilju izabralo Patriciju Krznarević (HKUD Radost Sela), za prvu pratilja Mirenu Milašinović (KUD Košutarica), te je odlučilo kako je najoriginalniju nošnju ove godine imala članica KUD-a Banova Jaruga Nada Beljan.