Svečano otvorena ŽC Mala Ludina – Mustafina Klada

Povodom Dana Općine Velika Ludina, svečano je, u petak, 1. rujna, otvorena rekonstruirana županijska cesta ŽC 3130 Mala Ludina – Mustafina Klada.

Zbog svoje specifičnosti, radovi na ovoj 9,1 km dugačkoj dionici trajali su gotovo godinu i pol dana od potpisivanja ugovora. Njihova vrijednost je nešto manja od 1,4 milijuna eura, odnosno oko 10 milijuna kuna, a financirana je sredstvima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u iznosu od oko 800 tisuća eura te Županijske uprave za ceste Sisačko-moslavačke županije i Općine Velika Ludina u iznosu od oko 400 tisuća eura, u omjeru 50%-50%.

„S ciljem osiguravanja kvalitetnijih prometnica i sigurnog prometovanja diljem naše županije, Sisačko-moslavačka županija putem Županijske uprave za ceste SMŽ surađuje s jedinicama lokalne samouprave kroz program zajedničkog financiranja sanacije prometnica. Nastojimo sanirati, modernizirati i izgraditi što više novih prometnica na području županije, povezujemo ruralna područja s urbanim središtima te podižemo kvalitetu prometovanja“ – rekao je tom prilikom župan Ivan Celjak koji je ovu prometnicu otvorio zajedno s načelnikom Općine Velika Ludina i saborskom zastupnicom Marijanom Petir.

Velikoludinski načelnik izuzetno je zadovoljan završetkom rekonstrukcije te je istaknuo kako se radi o najvećoj investiciji u cestovnu infrastrukturu na području ove općine. „Veliki je značaj ove prometnice, a koja je jedna od tri županijske koje smo u nekoliko posljednjih godina obnovili. Ova cesta povezuje Veliku Ludinu sa Mustafinom Kladom kroz tri naselja, odnosno našu općinu i županiju s dvije susjedne županije, Bjelovarsko-bilogorskom i Zagrebačkom županijom. Ujedno, sanacija ove prometnice predstavlja dosad najveće ulaganje u cestovnu infrastrukturu na području općine. Suradnju sa Županijskom upravom za ceste i Sisačko-moslavačkom županijom nastavit ćemo i sljedeće godine, a kada planiramo proširenje prometnice te izgradnju pješačke staze i novu javnu rasvjetu na dionici od centra Velike Ludine do groblja, što uključuje i proširenje mosta preko vodotoka Ludinica. Završetkom tog projekta županijske prometnice na području ove godine za dugi bi niz godina bile uređene.“ – rekao je načelnik Pavlović i zaključio kako pozitivne pomake u izgradnji i obnovi cestovne infrastrukture općina prati i na svojim lokalnim prometnicama.

Obnova te prometnice pokazala je da se zajedničkim snagama može puno učiniti na stvaranju boljih uvjeta za ostanak ljudi u ruralnim područjima što bi svima trebao biti cilj, istaknula je saborska zastupnica Marijana Petir, čijim je zalaganjem ovu rekonstrukciju podržalo i resorno ministarstvo, odnosno, po prvi puta modernizacija jedne županijske prometnice je sufinancirana državnim novcem. „Drago mi je da su Ministarstvo, Županijska uprava za ceste i Općina prepoznali da je ova obnova jedna od ključnih prioriteta ne samo s aspekta prometne sigurnosti, jer ova dionica je dosta prometna, dosta teretnih vozila ovdje prometuje, i zbog sigurnosti vozača, ali prije svega i naše djece koja njome idu u školu, važno je da imamo sigurnu cestu. Naravno, kad se vidi ovako lijepa cesta, neki vozači zaboravljaju da se nalaze u naseljenom mjestu pa bi poruka prema njima bila da je ograničenje ovdje 50, na nekim mjestima i 40 km/h i da se drže prometnih znakova jer u suprotnom će dovesti u opasnost sudionike u prometu.” – rekla je Marijana Petir.

Kako je tom prigodom pojasnio ravnatelj Županijske uprave za ceste Stipo Šapina, radovi su završeni u roku: „Cesta je još uvijek u garantnom roku i u slučaju da se dogodi neko oštećenje, imamo mogućnost sanacije. Cesta je bila širine 4m, sada je proširena s obje strane po 40 cm i širine je 4,80m. Napravljeni su koferi, skinut je postojeći sloja asfalta, postavljena geomreža te dva sloja asfalta, izravnavajući i habajući sloj. Cesta je podignuta pa smo napravili i kolničke ulaze, iskopali smo odvodne jarke, uredili bankine i napravili vertikalnu i horizontalnu signalizaciju.“

Svečanosti su nazočili i predsjednik Županijske skupštine Mato Fofić, predsjednik Općinskog vijeća Vjekoslav Kamenščak, djelatnici općine i općinskog komunalnog poduzeća, mještani Male Ludine, članice KUD-a “Mijo Stuparić” i ostali uvaženi gosti.